Wat moet je weten bij het rijden met een aanhanger?

Het gebruik maken van een aanhangwagen kan heel voordelig zijn. Zeker als je spullen moet vervoeren op een grotere afstand. Ga je verhuizen dan is het ook handig. Je kan ook nog een bagagewagen huren. Deze wagen is beter geschikt wanneer je groter spullen gaat vervoeren. Wil jij nou zo’n bagagewagen huren, dat kan dat bij Spapens Verhuur

Mag je zomaar met een aanhanger rijden?

Het rijden met een aanhanger is super voordelig. Het scheelt tijd en werk. Wil je met een aanhanger rijden dan kan dat met een rijbewijs B. Je hebt een Rijbewijs B, BE of B+zogenoemde code 96 nodig om met een aanhangwagen op de openbare weg te mogen rijden. Welk rijbewijs je er precies voor nodig hebt hangt af van de combinatie van het trekkend voertuig en de aanhanger. Heb je alleen een rijbewijs B dan mag je maximaal met een aanhanger van 750 kilogram rijden. Meer dan 750 kilogram laadvermogen dan mag je niet boven de 3500 kilogram uitkomen. Wil je meer kilo’s vervoeren dan heb je er een andere rijbewijs voor nodig. Met een aanhanger met een maximaal gewicht van 3500 kilogram met inclusief de auto, mag je 90 km/u meerijden en met een aanhanger die zwaarder is 80 km/u. Deze regels gelden in Nederlands. In het buitenland kan dit anders zijn.  

Wat moet je doen als jouw aanhanger gaat slingeren?

Het kan gebeuren dat de aanhanger gaat slingeren, dan moet je gelijk anticiperen. Een slingerende aanhanger kan voor ongelukken zorgen. Houd daarom altijd de juiste maximumsnelheid in de gaten van jouw aanhangwagen. Waait het hard, wees dan extra alert en zorg ervoor dat het gewicht in de aanhangwagen goed verdeeld is. Maak ook geen plotselinge of scherpe stuurbewegingen. Jouw aanhanger moet altijd een losbreekkabel hebben. Deze kabel zorgt ervoor dat de aanhangwagen automatisch op de handrem gaat wanneer de aanhanger loskomt van de trekhaak. De aanhanger kan in principe alleen loskomen als de aanhanger niet goed bevestigd is aan de trekhaak. Controleer altijd of de aanhangwagen goed vast zit. Door de losbreekkabel komt de aanhangwagen snel tot stilstand en blijft hij goed achter de auto zitten. 

Lees tip:  Alles wat je moet weten over schade aan je auto

Het kentekenplaat van een aanhanger

Er zijn twee soorten kentekenplaten voor een aanhangwagen. Je kentekenplaat mag niet bedekt zijn. Een wit kentekenplaat is voor aanhangwagens die een maximale gewicht van 750 kilogram hebben. De maximaal toegestane maximum gewicht is een combinatie van het gewicht van de lege aanhanger en het gewicht van het laadvermogen. Hoe meer laadvermogen je hebt hoe meer brandstof je verbruikt en hoe minder milieuvriendelijk je bezig bent. Heeft jouw aanhanger en auto een gewicht van meer dan 750 kilogram, dan heb je een geel kenteken nodig. 

Author: WeTalkSEO

We Talk SEO is een online marketing bureau gespecialiseerd in het schrijven van informatieve teksten. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.