Wat is mijn auto waard? De verschillende factoren en waarden

 

Je wilt je auto verkopen en daarom wil je graag weten wat je auto waard is. Logisch, maar waar hangt dat van af? En waar kun je terecht? Je hebt gehoord over taxatiewaarde, dagwaarde, meeneemwaarde en handelswaarde. Wat zijn de verschillende tussen deze prijzen? Kortom, als je je auto wilt verkopen, zit je met veel vragen. In dit artikel een kleine uitleg.

Soorten waarde

Er zijn veel soorten waarden wanneer je praat over de waarde van je auto. Wanneer het gaat om tweedehands auto’s die bestemd zijn voor wederverkoop of inruil spreek je vaak niet over nieuwwaarde, cataloguswaarde of sloopwaarde. Dus deze termen worden buiten beschouwing gelaten. De belangrijkste waarden zijn dagwaarde, meeneemwaarde, inruilwaarde en handelswaarde.

Dagwaarde is een woord dat verzekeraars gebruiken om je verzekeringspremie op te baseren. Het is een ruime schatting op een bepaald moment.

Taxatiewaarde is de vastgestelde waarde na onderzoek van een expert. Hij bekijkt dus jouw specifieke auto en kan meenemen of er bijvoorbeeld in gerookt is of niet.

Handelswaarde is wat de handelaar er voor geeft wanneer hij je auto opkoopt. Hierbij houdt de verkoper altijd rekening met een marge die hij wil verdienen wanneer hij de auto weer verkoopt. In deze marge zitten zijn winst die hij wil overhouden en de kosten voor het schoonmaken en afleveren van de auto zijn afgetrokken.

Inruilwaarde is vergelijkbaar met handelswaarde, maar bij inruil weet de autohandelaar (en inkoper van jouw auto) dat hij meteen weer omzet draait omdat hij een auto aan jouw verkoopt. Daarom kan hij daar ook rekening mee houden bij de bepaling van de inruilprijs en zijn eigen winstmarge.

Lees tip:  De opleiding rijinstructeur, wat komt er allemaal bij kijken?

Factoren voor waardebepaling

Bij waardebepaling van je auto, spelen meerdere factoren een rol. Een expert zal vaak meer factoren meenemen dat de meeste online checkers. Houd in elk geval rekening met de volgende factoren: bouwjaar, merk, model, kilometerstand, onderhoudsregistratie, aantal eigenaren, schadehistorie en uiterlijk zowel van binnen als van buiten.

Nu rest de vraag: wat is mijn auto waard? Wil jij je auto verkopen en wil je een echt bod? Doe dan de check op Autovendi. De taxatie-experts van Autovendi geven jouw dan de handelswaarde van je voertuig.

Author: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.