Wat is een AGM accu?

AGM accu

De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van accu’s. Niet zo gek, gezien het feit steeds meer mensen de overstap van fossiele brandstoffen naar elektriciteit maken. Er zijn dan ook steeds meer verschillende soorten accu’s, waaronder de AGM accu. Maar wat is een AGM accu nu eigenlijk? Wij leggen het uit.

Werking van een AGM accu

Een AGM accu werkt nog steeds op basis van een lood-zuur reactie. Echter is het toch anders dan de oude conventionele “natte” accu’s. Het grote verschil is dat het zuur niet meer los in de bak drijft, maar wordt geabsorbeerd door een zogenoemde pamper die de loodplaten scheidt. Deze pamper krijgt de naam Absorbed Glass Matt genoemd, vandaar de afkorting AGM. Door deze pamper drijft het zuur dus niet los in de accu, waardoor je een gegarandeerd geen last meer hebt van een lekkende accu.

Voordelen AGM accu

Een AGM accu heeft verschillende voordelen ten opzichte van een oude, reguliere accu. Zoals hierboven genoemd zorgt AGM er voor dat de accu lekvrij is, wat door veel mensen gezien wordt als een groot voordeel. Echter is dat nog niet alles. Zo is een AGM accu ook volledig onderhoudsvrij en zorgt de Absorbed Glass Matt er ook voor dat de loodplaten niet krom trekken, wat weer zorgt voor een langere levensduur. Tot slot is een AGM accu ook nog eens veiliger dan een oudere accusoort. Zo gast een AGM accu niet meer, waardoor je je geen zorgen meer hoeft te maken over de ontwikkeling van knalgas. Een AGM accu is daardoor niet alleen eenvoudiger in gebruik, maar ook nog eens veiliger. Het is dan ook niet gek dat je dit type accu vaak ziet in boten, campers en motoren.

Lees tip:  Comfortabele tweewieler

Nadelen AGM accu

Heeft een AGM accu dan alleen maar voordelen? Nee hoor, er zijn ook nadelen verbonden aan dit type accu. Zo is deze in aanschaf een stuk duurder dan een reguliere loodaccu. Dit kan voor veel mensen een reden zijn om toch voor een loodaccu te gaan. Daarnaast zijn de prestaties van een AGM accu, vergeleken met een gel accu, net even wat minder. Als optimale prestaties voor jou doorslaggevend zijn zal je daarom voor een ander type accu moeten gaan.

Author: Brian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.