Je ziet het vast regelmatig voorbij komen tijdens reclames en advertenties: de term ‘BPM.’ Maar wat is BPM nou eigenlijk?
BPM staat dus voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen’
en dit moet dan ook betaald worden als je in Nederland een nieuwe personenauto, motor of bestelauto koopt of als je een auto uit het buitenland importeert.
Wanneer dient u BPM te betalen?
BPM is dus de belasting die je betaald over je voertuig. De persoon op wiens naam het voertuig staat dient dit te betalen. Een auto of motor wordt pas op kenteken gezet en geregistreerd wanneer de BPM aangifte is gedaan en betaald. Pas na dat proces mag je met het voertuig de openbare weg op. Bij een bestelauto is dit overigens iets anders, wanneer u namelijk geen ondernemen bent of niet voldoet in de voorwaarden, moet de BPM binnen een maand na registratie betaald te worden. In deze maand mag je dan wel met het voertuig de openbare weg op.
Wanneer hoef je geen BPM te betalen?
In sommige gevallen hoef je ook geen BPM te betalen. Namelijk voor voertuigen die geen CO2 uitstoten. Ook is er een uitzondering voor enkele voertuigen die na 1 januari 2ooi voor het eerst in gebruik zijn gegaan die uitgerust zijn met een benzinemotor met CO2-uitstoot van maximaal 110 gram per kilometer of een dieselmotor met een CO2-uitstoot van maximaal 95 gram per kilometer.
BPM berekenen en betalen
BPM wordt berekend over de CO2-uitstoor in gram/km, of het is een percentage van de netto catalogusprijs. Bij een gebruikt motorrijtuig kun je kiezen voor het actuele tarief, of het historische tarief. Het historische tarief is hierbij het gunstigste tarief dat gold tussen de datum van de eerste toelating en nu.
Online zijn er meerde tools waarmee je snel en eenvoudig je BPM te berekenen.
Volg de bovenstaande link voor meer info!