Waar moet je op letten als je autobanden aanbiedingen tegenkomt?

Autobanden zijn van groot belang voor de rijveiligheid van jouw auto. Echter zijn er genoeg mensen die hun band graag tot op de wettelijk toegestaan minimum profieldiepte oprijden, of wachten tot ze een goede aanbieding zien. Premium banden zijn namelijk aan de prijs, maar zijn bij uitstek het veiligst als het aankomt op jouw auto snel tot stilstand brengen. Dit is wel zo fijn als je plots op de rem moet. Waar moet je dus op letten als je autobanden aanbiedingen tegenkomt?

Weet waar je de bandenmaat kan vinden

Voordat je een autoband koopt, moet je er zeker van zijn dat de autobanden onder jouw auto gemonteerd kunnen worden. Je moet dus weten welke maat en welk merk autoband geschikt zijn voor de auto. Zorg er daarom voor dat je de gebruikershandleiding of de website van de fabrikant bekijkt voor je autobanden koopt. 

Een lage prijs is niet alles

Bij aanbiedingen wordt er veelal op de prijs gelet. Dit is erg logisch natuurlijk, want je wilt de beste kwaliteit banden voor de laagste prijs. Helaas worden mensen soms verleid door een hele lage prijs, waardoor ze voor slechtere kwaliteit autobanden gaan. Zorg er daarom voor dat je voordat je de goedkope banden aanschaft, je ze vergelijkt met dure banden. De allergoedkoopste banden uit  uit Azië kunnen gemakkelijk 1/3 minder lang meegaan. Ook hier geldt de regel, goedkoop is duurkoop!

Autobanden met velgen kopen

Als je bezig bent met nieuwe autobanden kopen, dan wil je wellicht ook meteen jouw velgen laten vervangen. Echter worden autobanden niet standaard met de juiste velgen verkocht. Mocht dit wel het geval zijn dat gaat het vaak om winterbanden met stalen velgen. Deze worden samen verkocht zodat je makkelijk de zomerbanden naar winterbanden kan verwisselen. Wil je toch matchende velgen bij jouw nieuwe autobanden, zoek dan eerst de bandenmaat op. Zodra je de bandenmaat hebt gevonden zie je bijvoorbeeld “185/65 R15”, waarbij veel mensen geen idee hebben wat ze met deze getallen moeten. Als je op zoek bent naar de maat van de velg, dan heb je alleen het laatste getal nodig; 15, in dit geval. Dat betekent dat jouw velg in de diameter 15 inch is. Je kan maximaal 2 maten omhoog, dus max van 15 inch naar 17 inch. Dat is omdat hoe groter de velg, hoe minder rubber de autoband mag hebben, en dat heeft zijn effect op de wegligging en stuurreactie.

Lees tip:  Autobanden voor de elektrische auto

Autobanden via het internet bestellen

Wil je autobanden via het web bestellen, maar ben je bang dat je straks 4 banden op de deurmat tegenkomt en geen idee hebt hoe je ze onder jouw auto krijgt? Maak je dan geen zorgen! Let erop als je autobanden online besteld dat de betreffende internetwinkel contracten heeft met lokale garages. Vaak kan je voor een bepaald bedrag de autobanden bij een garage laten monteren. Het is ook zelfs mogelijk om de nieuwe banden thuis door iemand te laten monteren. Echter is dit nooit hetzelfde als de banden laten monteren in een garage. Zo kunnen autobanden thuis niet uitgelijnd worden en dit kan impact hebben op de veiligheid van de auto. 

Author: RdeJong

Richard de Jong is een autofanaat en vertegenwoordiger Oponeo. Hij blijft graag up-to-date met alle nieuwe ontwikkelingen en trends in de auto-industrie, met een speciale interesse in autobanden. Deze passie deelt hij graag met andere autoliefhebbers door middel van het schrijven van blogs en artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.