Vettel bereikt geen akkoord en vertrekt bij Ferrari

Sebastian Vettel vertrekt na dit jaar bij Ferrari. De 32-jarige coureur en de Formule 1-renstal konden het niet eens worden over een nieuw contract.

Ferrari maakte dinsdagochtend het nieuws bekend. “Er waren geen specifieke redenen tot deze beslissing”, zegt Mattia Binotto, directeur van de renstal. Het Italiaanse Gazzetta dello Sport meldde eerder dat Ferrari een jaarcontract bood waarin de Duitser er qua salaris op achteruit ging.

Vettel ontkent dat: “Het team en ik beseften dat er niet langer een gemeenschappelijke verlangen was om het contract te verlengen. Financiële zaken hebben geen rol gespeeld in deze gezamenlijke beslissing.”

Tweede viool

Vettel kwam als viervoudig wereldkampioen (vanaf 2010 vier op rij bij Red Bull) in 2015 de renstal van Ferrari versterken, maar slaagde er in Italiaanse dienst niet in een volgende titel te veroveren.

Het afgelopen seizoen speelde hij tweede viool achter zijn jonge teamgenoot Charles Leclerc. Die stond vaker op pole (zeven om twee keer), won meer races (twee om één) en hield Vettel achter zich in de WK-rangschikking.

En dat zou weleens de werkelijke reden kunnen zijn van het vertrek van de Duitser bij de Italiaanse renstal, vermoedt NOS-commentator Louis Dekker.

Fouten gemaakt

“De kroonprins bij Ferrari heet Charles Leclerc. Het was de bedoeling dat hij naast ‘de grote Vettel’, de viervoudig wereldkampioen die Ferrari terug zou brengen naar de top, zou gaan groeien en de toekomst zou worden. Het was alleen niet de bedoeling dat hij afgelopen jaar al beter zou zijn…”

“En dat is wel gebeurd. Vettel heeft niet gebracht wat het team wilde. Hij heeft veel fouten gemaakt en werd regelmatig overvleugeld door Leclerc, die een generatiegenoot van Max Verstappen is: een jong kereltje dat vorig jaar pas in zijn tweede Formule 1-jaar zat. Dat heeft zonder meer een rol gespeeld.”

Lees tip:  GP Monza: een avondbezoek aan Milaan

Ricciardo of Sainz?

Ondertussen zoemen de namen van mogelijke opvolgers rond. “De meest voor de hand liggende is de Australiër Daniel Ricciardo, de voormalig teamgenoot van Verstappen bij Red Bull. Hij heeft een aflopend contract bij Renault en bovendien een procentje of 25 Italiaans bloed in zich.”

“Dat heeft hij voor op een andere geopperde kandidaat: Carlos Sainz. Een Spanjaard. Probleem is ook dat Sainz nog een jaar onder contract staat bij McLaren. Daar zou dus eerst nog over onderhandeld moeten worden.”

Leclerc reageert

Teamgenoot Leclerc reageerde na het nieuws van het vertrek van Vettel op sociale media. “Het was een grote eer voor mij om je teamgenoot te zijn. Er was altijd respect, ook al werd het niet van buitenaf zo gezien.”Author: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.