Sneeuwkettingen en winterbanden: wanneer gebruik je ze?

Winterbanden zijn voor de meeste Nederlanders niet te missen. We wonen nou eenmaal in een koud kikkerlandje! Hoewel winterbanden niet verplicht zijn maken ze natuurlijk het autorijden een stuk veiliger voor jezelf en voor je omgeving. Sneeuwkettingen daarentegen zijn in Nederland niet van zo’n groot belang. Vooral voor de vakantiegangers onder ons is het erg handig om deze mee te nemen, met name wanneer men op wintersport gaat.

In welk land zijn welke regels?

De meeste Nederlanders gaan op wintersport naar Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. Daarom hebben we op een rijtje gezet welke regels in deze landen gelden wat betreft het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen.

Frankrijk heeft eigenlijk maar één regel: gebruik de banden die voldoen aan de weersomstandigheden. Wat betreft sneeuwkettingen: deze zijn verplicht op de wegen waar sneeuw ligt, maar dit wordt wel altijd aangegeven.

In Oostenrijk is het in de winterperiode verplicht om met winterbanden te rijden. Buiten deze periode is het alsnog mogelijk dat de overheid een verplichting invoert voor het rijden met winterbanden. Sneeuwkettingen mogen alleen worden gehanteerd als het de weg niet kapot kan maken en ook alleen als het écht noodzakelijk is. In sommige gevallen is het dan wel weer verplicht, maar dan staat dit ook met verkeersborden aangegeven.

Zwitserland heeft wat betreft winterbanden geen officiële regelgeving, maar er wordt wel aangeraden om er binnen dit land mee te rijden. Zoals bij Oostenrijk en Frankrijk ook het geval is, wordt het op sommige wegen verplicht om met sneeuwkettingen te rijden en dit wordt dan ook door middel van een verkeersbord aangegeven.

Lees tip:  Hoe kies je de perfecte aanhanger uit?

Waar let je nog meer op?

Met deze regels heb je natuurlijk al een beter beeld van wanneer je vooral sneeuwkettingen om moet doen. Echter staat het dus niet overal aangegeven en dan moet je toch echt op je gevoel afgaan.

Als je geen winterbanden om hebt en er ligt al een beetje sneeuw of ijzel op de weg, dan is het streng aangeraden om de kettingen op je banden aan te brengen. Hoewel dit logisch klinkt, wordt het door vele automobilisten nog wel eens vergeten.

Ook wanneer je wel winterbanden hebt, maar tijdens het rijden al het gevoel hebt dat je af en toe wegglijdt, doe dan voor de zekerheid de sneeuwkettingen om de banden. Achteraf zal je er zeker geen spijt van hebben.

Het is natuurlijk het beste om je sneeuwkettingen op een parkeerplaats om je banden te leggen, want zo zorg je niet voor onnodig oponthoud op de weg. Dus probeer van te voren goed na te denken of je de sneeuwkettingen nodig gaat hebben en bij elk beetje twijfel: gewoon doen!

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen en kun je nu met een gerust hart op wintersportvakantie.

Author: Ilonka

1 thought on “Sneeuwkettingen en winterbanden: wanneer gebruik je ze?

  1. Bedankt voor het delen van de regels in verschillende landen. Ik ben van plan om deze winter naar Oostenrijk te gaan en wil mij goed voorbereiden. Veiligheid blijft het belangrijkste voor mij en andere weggebruikers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.