Je auto verzekeren met de meest optimale autoverzekering

Voor elke eigenaar van een auto geldt de wettelijke verplichting om ervoor te zorgen dat deze op gepaste wijze wordt verzekerd. In de praktijk betekent dit concreet dat het een absolute vereiste is om minstens de zogenaamde WA-verzekering af te sluiten. Het betreft hier de verzekering die enkel en alleen als doel heeft om de schade in te dekken die ontstaat aan derden. Concreet maakt dit onder meer duidelijk dat dit type van autoverzekering dus op geen enkele manier de schade indekt die kan ontstaan aan je eigen voertuig als gevolg van een ongeval. Wil je dat liever wel? Dan zal je boven op de WA-dekking ook nog enkele andere dekkingen moeten afsluiten. Benieuwd naar welke dekkingen dit dan precies zijn? We laten ze je graag ontdekken middels de onderstaande informatie!

Met welke zaken moet je allemaal rekening houden?

Als je een  autoverzekering wenst af te sluiten zijn er in principe drie verschillende zaken waar je rekening mee zal willen houden. In eerste instantie is er de waarde waar je auto over beschikt. Daarnaast wordt het ook sterk aanbevolen om stil te blijven staan bij de manier waarop je er gebruik van maakt evenals bij het budget dat je voorhanden hebt voor je verzekering. Wil je graag concreet ontdekken welke impact deze verschillende zaken hebben? Dan moet je, je zeker nog even verder verdiepen in de informatie die je hieronder terug kan vinden.

1.) Welke waarde heeft je auto?

Bij het afsluiten van een autoverzekering is het van niet onaanzienlijk belang om jezelf even de vraag te stellen welke invloed de waarde van je auto heeft op de dekkingen waar je op wil kunnen rekenen. Voor ontzettend veel mensen geldt in de praktijk dat ze ervoor kiezen om een gloednieuwe auto te kopen die bijgevolg best kan beschikken over een vrij stevig prijskaartje. In dat geval is de kans groot dat je zal willen kiezen voor een meer uitgebreide verzekering dan wanneer je bijvoorbeeld een goedkoop tweedehands voertuig hebt aangekocht. Let ook op met de mogelijke verplichtingen die kunnen gelden vanuit de verzekeraar of vanuit de leasingmaatschappij.

Lees tip:  De voordelen van werken met een dashcam

Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze voor het aanschaffen van hun nieuwe auto een financiering afsluiten. In dat geval is het mogelijk dat je gedurende de looptijd van dat krediet verplicht bent om een zogenaamde WA+ volledige cascoverzekering of een allrisk af te sluiten. Op die manier kan je niet alleen rekenen op de bij wet verplichte WA-dekking, bovendien zal ook het gros van de schade aan je eigen auto worden ingedekt. Dat is wel zo interessant, zeker wanneer je nog gedurende een niet onaanzienlijke periode verder de lening dient af te betalen.

2.) Op welke manier ga je gebruikmaken van je auto?

De tweede factor die een niet onbelangrijke invloed zal hebben op het type autoverzekering die je gaat afsluiten is de manier waarop er gebruik van zal worden gemaakt. Wat dit betreft is het bijvoorbeeld mogelijk dat de auto slechts gebruikt zal worden in het weekend om bijvoorbeeld wat boodschappen mee te doen of grotere afstanden af te leggen. Daarnaast is het echter ook mogelijk dat er gebruik zal worden gemaakt van de auto om bijvoorbeeld dagelijks naar het werk te rijden. Het verschil tussen deze twee situaties is toch best vrij aanzienlijk. In het laatste geval is de kans groot dat je zal willen kiezen voor een wat uitgebreidere autoverzekering dan in de eerste situatie het geval is. Dat spreekt echter eigenlijk behoorlijk voor zich.

3.) Welk budget heb je beschikbaar voor je autoverzekering?

Je kan best een bepaalde autoverzekering voor ogen hebben om af te sluiten, maar je moet jezelf natuurlijk ook nog de vraag stellen of het exemplaar dat jij in gedachten hebt wel betaalbaar is. Dat is een probleem waar veel mensen tegenaan lopen. Blijkt finaal dat de autoverzekering die jij wenst af te sluiten financieel net wat minder voor de hand liggend is dan in eerste instantie gedacht? Dan is het mogelijks ook het overwegen waard om de premie te splitsen over meerdere termijnen. Het merendeel van de verzekeraars maken het bijvoorbeeld mogelijk om de premie van je autoverzekering ook maandelijks of per kwartaal te betalen. Dat kan mooi meegenomen zijn.

Lees tip:  De voordelen van een taxi nemen!

Besparen op je autoverzekering? Benut dan de onderstaande tips!

Je kan niet onder het afsluiten van een autoverzekering uit. Zoveel mag ondertussen wel duidelijk zijn. Dit gezegd hebbende is het wel mogelijk om de kostprijs van deze verzekering op verschillende manieren te beperken. Dit bovendien ook nog eens zonder dat je daarvoor genoodzaakt bent om in te leveren op het gebied van dekkingen of zekerheden. In ieder geval, veruit de meest interessante tips om te besparen op de verzekering voor je auto zijn hieronder voor jou op een rijtje gezet.

1.) Vergelijk de diverse autoverzekeringen op de markt

Voordat je kan besparen op de autoverzekering die je gaat afsluiten is het van cruciaal belang om een goed beeld te hebben van de diverse mogelijkheden die er allemaal op de markt terug te vinden zijn. Enkel en alleen wanneer je, je daar een beeld van kan vormen is het mogelijk om er de financieel interessantste keuze tussenuit te halen. Hou er bovendien zeker ook rekening mee dat de premies van autoverzekering, ook van de WA-verzekering, niet wettelijk zijn vastgesteld. Dit betekent dat je veelal tussen verschillende verzekeraars kan rekenen op een aantrekkelijk premieverschil dat je kan benutten. Ook op deze manier kan je uiteraard prima besparen op de verzekering voor je auto.

2.) Kies voor alleen die dekkingen die je echt nodig hebt

Standaard maak je een keuze tussen de drie basis autoverzekeringen die er op de verzekeringsmarkt worden aangeboden. Eenmaal je deze keuze hebt gemaakt zal je daarenboven echter kunnen vaststellen dat er nog tal van mogelijke aanvullende dekkingen bestaan. Denk hierbij aan:

  • Een inzittendenverzekering;
  • Een bestuurdersverzekering;
  • Een rechtsbijstandsverzekering;
Lees tip:  Oefenen voor je Auto Theorie: Een Stap Dichter bij je Rijbewijs

Of je al dan niet behoefte hebt aan één of meerdere van deze extra dekkingen is in de praktijk sterk afhankelijk van de manier waarop je het voertuig gaat gebruiken. Voor mensen die dagelijks heel wat afstanden afleggen kunnen deze extra zekerheden zonder meer interessant zijn. Als je eerder sporadisch gebruik maakt van je voertuig is dat natuurlijk een ander verhaal. In dat geval wegen de kosten doorgaans niet op tegen de (beperkte) extra zekerheden die er aan je worden aangeboden.

Bezoek onze website voor meer informatie.

Author: Admin_SEO

Vanaf december 2015 ben ik als zelfstandige begonnen onder de naam Increasy en verzorg ik linkbuilding voor zowel eigen klanten als white-label voor verschillende marketingbedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.