Hoe word je een taxichauffeur? Lees de stappen hier

Als we het hebben over een taxi gaan we de geschiedenis in en komen we aan in 1905 toen er voor het eerst een taxi achtig voertuig in Amsterdam rondreed. Sinds toen heeft het begrip taxi zich ontwikkeld in allerlei vormen. Zo kan je taxi’s onderscheiden op basis van het brandstoftype en doelgroep. Veel taxi bedrijven zijn er afgelopen jaren bij gekomen en vele zullen er nog komen. Het lijkt bijna een eitje om zelf een taxichauffeur te worden in beroepstitel, maar dit is niet zo makkelijk als je zou denken. Want je moet met aardig wat dingen rekening houden. Deze dingen lees je hier. 

Stap 1: hoe wil je te werk gaan? 

Waarschijnlijk de eerste stap waaraan je denkt als je een nieuwe sector wilt betreden is: wil je in loondienst bij een bedrijf of zelf de touwtjes in handen nemen en zogenoemd ZZP’er worden? Aan allebei de keuzes zitten voordelen en nadelen die je moet afwegen bij je zelf als persoon. Als je een keuze hebt gemaakt, kan je door naar de volgende stap. 

Stap 2: taxi examen vakbekwaamheid halen 

Een taxichauffeur worden klinkt leuk. Mooie routes rijden en dat voor geld. Dit is helaas niet altijd het geval. Rijd jij maar een keer zonder hulpmiddelen zoals een navigatieapparaat of plattegrond van Amsterdam naar Groningen. Een taxi in Groningen komt dit namelijk vaak tegen en moet dit dus kunnen. Daarom moet je een taxi examen vakbekwaamheid halen bij het CBR.  

Stap 3: vraag verklaring omtrent gedrag aan 

Voor je als taxichauffeur aan de slag mag, moet je aantonen dat je gedrag in het verleden geen last of bezwaar heeft gegeven tijdens je taak of het vervullen van een functie. Deze vraag je aan bij Justis. Dit is een onderdeel van het ministerie van veiligheid en justitie. 

Lees tip:  F1 tv pro korting ontvangen? Dit moet je erover weten!

Stap 4: laat je lichamelijk checken 

Als taxichauffeur moet je oplettend en volledig gezond zijn. Je zintuigen moeten het uitstekend doen. Daarom moet je voor dat je taxichauffeur mag worden, je laten checken bij een BIG- geregistreerde bedrijfsarts. Als dit is gelukt, kan je door naar de laatste stap. 

Stap 5: eindelijk je chauffeurskaart aanvragen 

Tot slot kan je een chauffeurskaart aanvragen bij het Kiwa register. Hierin zit een chip verwerkt die je gegevens staan zoals pauzes, werktijden et cetera. Je moet er wel op letten dat je deze elke vijf jaar moet vernieuwen.   

Nu je alle stappen hebben doorstaan, ben je klaar om een taxichauffeur te worden. Denk eraan dat je soms als taxi van Groningen naar Schiphol of van Amsterdam naar Limburg moet rijden. Denk dus niet alleen aan de weg die je moet afleggen, maar ook om het contact met je passagiers. Tip; met een beetje humor kom je erg ver.Author: Bob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.