Formule 1-fantasie: ‘Vettel naast Hamilton, dan heb je knallend duo’

Door de stoelendans van de afgelopen dagen in de Formule 1 bestaat er een kans dat niet alleen Ferrari, maar ook de andere topteams – Mercedes en Red Bull – opgeschud worden. Wat kan er allemaal gebeuren?

“Als je me een dagje laat puzzelen, zou ik zeggen: Valtteri Bottas naar Renault. Dan kan Sebastian Vettel naast Lewis Hamilton rijden bij Mercedes. Dan heb je een knallend duo”, zegt Louis Dekker, de Formule 1-verslaggever van de NOS.

De afgelopen dagen werd bekend dat Carlos Sainz de plek van Vettel bij Ferrari overneemt en Daniel Ricciardo die van Sainz bij McLaren. Het wachten is nu op Vettel. Totdat duidelijk is waar de toekomst van de 32-jarige Duitser ligt, zal de stoelendans stilliggen.

Vettel lijkt te gokken op Mercedes

Dekker denkt dat Vettel alleen kans maakt bij Mercedes. “Een viervoudig wereldkampioen met enig zelfrespect gaat niet naar middenmoter Renault. En bij Mercedes loopt het contract van Bottas af.”

Er dienen zich direct meer vragen aan. Dekker: “Wil Mercedes Bottas opgeven als ideale tweede man achter zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton? En hoe gaat Vettel een nederige rol vervullen in een team dat draait om iemand die alle records van Michael Schumacher aan het breken is?”

Teams hebben doorgaans liever een meesterknecht die af en toe op het podium staat, maar verder vooral punten wegkaapt bij de concurrentie. In dat kader lijkt ook Red Bull af te vallen voor Vettel, ook al loopt daar het contract van Alexander Albon af.

Dekker: “Ze zouden Albon kunnen inruilen voor Vettel, ze hebben alles om Max Verstappen heen gebouwd. Maar die heeft juist zijn contract verlengd bij Red Bull om dit soort gedoe te voorkomen. Die credits heeft hij ook.”

Lees tip:  De opties voor Vettel, wiens rode droom nooit echt van de grond kwam

Fans willen oorlog in de Formule 1

Dus blijft Mercedes over voor Vettel. Dan zou hij samen met Hamilton rijden. “Het is een heel mooi scenario, maar wel onrealistisch”, denkt Dekker. “Ze zouden elkaar waarschijnlijk de tent uitvechten binnen een team.”

Voor de liefhebber zou dat juist mooi zijn. Dekker: “In de Formule 1 heb je heel vaak oorlogen binnen teams. Denk aan Nelson Piquet en Nigel Mansell. Of Alain Prost en Ayrton Senna. Dat zijn klassieke duels waar wij als fans op zitten te wachten.”

Het is allemaal toekomstmuziek voor 2021. En dat terwijl het huidige seizoen door de coronacrisis nog moet beginnen. Hebben alle verschuivingen geen gevolgen voor de Formule 1 van dit seizoen?

Dekker: “Het is nooit goed als je weet dat de liefde over een jaar voorbij is. Bij Vettel en Ferrari zal het alleen maar meer gaan kantelen. Of hij moet opeens de eerste drie races winnen. Dat zou uitzonderlijk zijn. Nee, Ferrari gaat nog meer op Charles Leclerc mikken.”

Bovendien zullen teams geen nieuwe informatie meer delen met coureurs waarvan ze weten dat die toch weggaan. “Alsof je tegen je vriendin zegt: nu kunnen we geen kant op, maar na de coronacrisis ga ik weg. Daar wordt het niet heel gezellig van, toch?”, besluit Dekker.Author: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.