Fietsbel stuk? Deze vervang je gemakkelijk zelf!

gebruikte damesfiets

Je denkt er misschien niet altijd aan, maar een fietsbel is een belangrijk onderdeel voor iedereen die weleens op de fiets stapt. Het is een hulpmiddel waarmee je andere weggebruikers kunt waarschuwen. Fietsbellen zijn vaak stuk, zeker bij tweedehands fietsen. Gelukkig is het een klusje die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. We leggen je het stap voor stap uit, zodat jij dalijk weer rondfietst met een nieuwe fietsbel!

Gereedschap verzamelen

Voordat we gaan starten met het vervangen van je fietsbel, is het belangrijk dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt. Geen zorgen, je hebt geen heleboel lastige stukken gereedschap nodig. Vaak is een schroevendraaier of een inbussleutel voldoende. Zo kun je dadelijk makkelijk je gebruikte damesfiets voorzien van een nieuwe bel.

De oude fietsbel verwijderen

We gaan beginnen met de eerste stap. Dat is het verwijderen van de oude fietsbel. In de meeste gevallen zijn fietsbellen bevestigd met slechts één schroef die door het stuur gaat. Het kan ook zijn dat het met een bout vast zit. In dat geval heb je de inbussleutel nodig. Draai de schroef of bout voorzichtig los en verwijder de bel.

De montageplek schoonmaken

Op het moment dat je de oude bel hebt verwijderd, raden we je aan om de montageplek even goed schoon te maken. Maak hiervoor gebruik van een zachte doek met een ontvettingsmiddel. Verwijder ook eventuele scherpe stukken als deze zijn achtergebleven.

De nieuwe fietsbel plaatsen

Neem de nieuwe fietsbel en steek de schroef of bout door het gaatje op het stuur. Zorg ervoor dat de bel stevig op zijn plaats zit. Draai de schroef of bout vervolgens met de schroevendraaier of inbussleutel stevig vast, maar niet te strak om schade aan het stuur te voorkomen. Als hij niet helemaal goed zit, kun je het iets losdraaien om van positie te veranderen.

Lees tip:  Gevaren die komen kijken bij afgeleid rijden - Hoe vermijd je deze gevaren

De fietsbel testen

Bijna klaar! Nu is het tijd om je nieuwe fietsbel te gaan testen! Geef een lichte druk op de bel om te controleren of deze goed werkt en duidelijk hoorbaar is. Als alles in orde is, ben je klaar om weer op pad te gaan.

Author: Brian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.