Je privé-auto ook zakelijk gebruiken biedt veel voordelen. Zo is het belastingtechnisch gunstiger, aangezien je verschillende kosten mag aftrekken van de winst mits je een goede rittenregistratie bijhoudt. Dit moet je doen om te kunnen bewijzen dat je de auto maar tot 500 kilometers per jaar voor privégebruik gebruikt. Je hoeft dan ook geen bijtelling te betalen. Veel ondernemers hebben hier soms nog moeite mee, want het vereist precisie en nauwkeurigheid. Registreer je rit op de juiste manier met onderstaande tips!
Ritregistratie regels
Het klinkt makkelijk: het aantal kilometers bijhouden dat je privé rijdt. Toch is dit in de praktijk moeilijker dan gedacht. Want wist je dat de rit van je huis naar je werk wel onder zakelijke kilometers valt, maar even snel tussendoor naar de supermarkt of je kind ergens ophalen weer niet? Deze mag je dus niet rekenen als zakelijk, maar moet je bij de privé-kilometers optellen. Ook als het maar een paar kilometers is. Je dient dus goed bij te houden wat je precies privé rijdt en wat zakelijk. Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met de bijtelling: deze wordt namelijk altijd gerekend over een jaar. Stel je rijdt tot december geen enkele kilometer privé en in december opeens 550, dan moet je alsnog over het hele jaar bijtelling betalen.
Een goede navigatie heeft de knop “navigeer naar huis” om je gemakkelijk thuis te brengen.
Manieren om je rit te registreren
Er bestaan verschillende manieren om gemakkelijk en zorgvuldig je rittenregistratie bij te houden. Zo kan het bijvoorbeeld via een GPS-systeem, waardoor je vaak tot de meter nauwkeurig kunt bekijken waar de wagen is of heeft gereden, of via een ingebouwd rittenregistratiesysteem, zoals van Europetrack. Ook bestaan er tegenwoordig verschillende apps waarmee je het kunt bijhouden. Let er wel op of de manieren van registratie conform de regels van de Belastingdienst zijn. Zo moeten minimaal gegevens zoals, dag, plaats, tijd en natuurlijk het aantal kilometers vermeld staan.
Aanrader: wil jij chauffeur worden? De beste chauffeur vacatures vind je op deze website!
Zorgvuldigheid
Het belangrijkste om te onthouden is dat je zorgvuldig en netjes alles bij moet houden. De Belastingdienst controleert steekproefsgewijs rittenregistraties en alles moet naadloos op elkaar aan kunnen sluiten. Bewaar dus altijd bonnetjes, agenda’s en andere documenten goed om eventuele gaten te kunnen onderbouwen. Mocht je dat teveel gedoe vinden, dan is het aan te raden om het elektronisch te doen. Zo weet je zeker dat alles goed en wel geregistreerd en opgeslagen is.