Dit moet je weten over het zakelijk leasen van een auto

Wanneer je veel onderweg bent voor je bedrijf, is het verstandig om te kiezen voor auto leasen zakelijk. Dit houdt in dat je een vast maandbedrag betaalt voor het rijden van de auto en je je verder geen zorgen meer hoeft te maken over onverwachte kosten. Dit wordt ook wel full operational lease genoemd. Full operational lease zakelijk is een totaalpakket waarbij je maandelijks een vast bedrag betaalt voor het rijden van een nieuwe auto, onderhoud, reparaties, banden, wegenbelasting, verzekering, pechhulp en eventueel winterbanden en brandstof.

Voordelen

  • Overzicht in autokosten, zonder verrassingen
    Je ontvangt maandelijks één factuur met alle kosten die de auto met zich meebrengt.
  • Altijd de beste prijs
    Je profiteert mee van de schaalvoordelen van een leasemaatschappij. Zij kopen op grote schaal auto’s in, maar ook onderhoudsbeurten, verzekeringspremies en banden.
  • Behoud van cashflow
    Een leaseauto blijft eigendom van de leasemaatschappij, waardoor deze niet op jouw balans komt te staan. Dit betekent dat er meer geld overblijft om in je bedrijf te investeren.
  • Tijdwinst
    Met een enkele factuur per maand, bespaar je tijd in het administratieve proces.
  • Een leasemaatschappij zorgt ervoor dat je 24/7 bent voorzien van mobiliteit.
  • Al je vragen over de auto worden direct beantwoord door je vaste aanspreekpunt bij de leasemaatschappij.

Nadelen

  • Opgebouwde schadevrije jaren hebben geen invloed op de verzekering
    Bij de meeste leasemaatschappijen zitten alle leaserijders in een collectief en hebben je persoonlijke schadevrije jaren geen invloed op de premie. Na de leaseperiode kun je echter wel een schadevrij verklaring opvragen bij je leasemaatschappij als je geen schade hebt gereden.
  • Auto blijft eigendom van de leasemaatschappij
    Dit biedt zowel voor- als nadelen. Een nadeel is dat de meeste leaseauto’s maar maximaal vijf jaar gereden mogen worden, daarna moet hij ingeleverd worden bij de leasemaatschappij.
  • Toekomst voorspellen
    Je moet van tevoren kunnen inschatten hoeveel kilometers je gaat rijden per jaar. Daarnaast moet je van tevoren bepalen hoe lang je de auto wilt gaan rijden, dit kan soms lastig zijn.
Lees tip:  Hoe Je Een Auto Kiest voor Financial Lease: Tips voor Het Vinden van de Perfecte Leaseauto


Flexlease

Nu je weet wat full operational lease in het kort inhoudt, praten we je bij over de andere vormen van autolease. Zo kun je ook kiezen voor flexlease. Dit is in principe hetzelfde als full operational lease, maar dan met een flexibel contract. Je spreekt dan van tevoren met de leasemaatschappij af welke maandtarieven er gehanteerd worden bij verschillende looptijden. Dus stel, je wilt een auto gaan leasen voor de komende 4 jaar, maar je wilt het contract na 1 jaar al kunnen beëindigen zonder hoge extra kosten. Met flexlease weet je dan precies welk maandbedrag er zou gelden bij een looptijd van 1 jaar, dus betaal je alleen het verschil terug tussen je huidige tarief en het tarief die zou gelde bij een looptijd van 1 jaar.

Financial lease

Wanneer je een auto wilt kopen is financial lease zakelijk een uitstekende keuze. Je hoeft dan geen gebruik te maken van eigen financiële middelen. Omdat de rente die je betaalt voor financial lease vooraf wordt vastgesteld, betaal je een vast maandelijks leasebedrag. De rente blijft gedurende de looptijd van het leasecontract ongewijzigd. Met financial lease weet je dus exact waar je aan toe bent. De autokosten, zoals reparatie en onderhoud, verzekering en houderschapsbelasting, komen bij deze vorm van leasen voor eigen rekening. Die heb je als economisch eigenaar dus helemaal zelf in de hand.

Shortlease

Misschien heb je weleens van de term shortlease gehoord. Ook dit is hetzelfde principe als full operational lease, maar dan voor een korte looptijd. Reguliere full operational lease heeft doorgaans een minimale looptijd van 24 maanden. Met shortlease kan je al een auto leasen vanaf 6 maanden, hierbij rijd je dan meestal geen gloednieuwe auto, in tegenstelling tot full operational lease, maar een jong gebruikte auto. Met shortlease kan je dus niet meer de auto naar eigen smaak samenstellen, maar heb je wel de mogelijkheid om te kiezen voor een korte looptijd.

Lees tip:  Elektrische auto private lease

Bijtelling

Wanneer je de auto van de zaak ook voor privé ritten gebruikt, wil de overheid dat je daar belasting over betaalt als particulier. Dit noemen ze bijtelling. Bijtelling wordt uitgedrukt in een percentage, op de meeste auto’s is dit 22% en op een volledig elektrische auto is dit 4%. Wilt u de Tesla Model 3 leasen, dan betaalt u slechts 4% bijtelling. De bijtelling wordt door de belastingdienst berekend over de fiscale waarde van de auto. De leasemaatschappij kan jou van te voren precies vertellen wat het netto bijtellingsbedrag zal gaan worden in jouw situatie.



Author: Ilonka

1 thought on “Dit moet je weten over het zakelijk leasen van een auto

  1. Bedankt voor het delen van de voor- en nadelen van het zakelijk leasen van een auto. Wij zijn geïnteresseerd in een leasecontract omdat wij een beter inzicht in onze vaste lasten zouden willen hebben. Ook zorgt leasen natuurlijk voor minder onvoorziene kosten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.