De voordelen van wegenverf

Wegenverf is de verf die gebruikt wordt op de weg om bepaalde signalen aan te duiden. Dat klinkt natuurlijk heel simpel en in wezen is het dat ook, maar toch is het zo dat niet alle verf zomaar gebruikt mag worden om symbolen te maken op de wegen. Hier heb je namelijk speciale wegenverf voor nodig. In deze tekst gaan we kijken waarom hier een aparte verf soort voor nodig is en waar wegenverf aan moet voldoen. Ook gaan we kijken naar verschillende voordelen die wegenverf kan bieden.

Wegenverf

Wegenverf is dus verf die gebruikt wordt op de weg. Je kan het huis niet uitlopen of je ziet vaak al iets wat met deze verf gemaakt is in de buurt. Je kan hierbij denken aan strepen of pijlen op de weg, maar ook bijvoorbeeld parkeerplaatsen bij een supermarkt of groothandel. Deze verf wordt dus gebruikt om bepaalde signalen duidelijk te maken. Soms kan dat zijn dat de weg een bocht heeft en zodat automobilisten dus ook zien waar de weg heen loopt, maar het kan ook zijn om voetgangers aan te geven waar precies het zebrapad loopt. Het is dus belangrijk dat deze verf duidelijk is voor iedereen die gebruikt maakt van de weg. Met die reden moet de wegenverf dus ook aan verschillende eisen voldoen.

Waar moet wegenverf aan voldoen?

Allereerst is het belangrijk dat de wegenverf voldoende zichtbaar is. Hierdoor moet de kleur ook precies goed zijn. Een grijze kleur op zwart asfalt valt niet op, maar een spierwitte kleur uiteraard wel. Ook blauw wordt wel eens gebruikt om verschillende symbolen weer te geven omdat deze kleur ook op valt. Naast dat de kleur voldoende zichtbaar moet zijn, is het natuurlijk ook belangrijk dat de kleur niet vervaagt. Hiervoor is het belangrijk dat de verf dus goed op de weg blijft zitten en bestand is tegen een hoop verschillende dingen. Je kan hierbij denken aan water of andere vocht, maar uiteraard ook aan slijtage. Het is niet handig wanneer dezelfde weg telkens opnieuw geschilderd moet worden en daarom is de verf dus ook waterafstotend en bestand tegen vuil en slijtage. Als laatste is het belangrijk dat de verf ook in de avond en nacht duidelijk te zien is. Hiervoor wordt dus een speciale verfsoort gebruikt die het licht weerkaatst van de lantaarnpalen die aan de weg staan. Ook in de nacht is dan de verf gewoon zichtbaar.

Lees tip:  Auto stickers voor de auto

Voordelen van wegenverf

Eigenlijk zijn alle eisen waar de verf aan moet voldoen ook direct voordelen. Wanneer de verf namelijk voldoende afstotend is, hoeft deze niet vaak opnieuw aangebracht te worden en kan er lang met dezelfde verf gedaan worden. Ook is het zo dat de verf zorgt voor veilige situaties op de weg. Omdat de symbolen en markeringen duidelijk genoeg zijn, weten weggebruikers precies waar zij aan toe zijn wanneer zij gebruik maken van de weg. Daarnaast is de verf in verschillende kleuren te krijgen welke allen duidelijk zijn voor alle weggebruikers.

Bron: autoboard.nlAuthor: Stefan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.