BPM berekenen bij het importeren van een auto: zo doe je dat

close up photography of white chevrolet camaro

Als je een auto uit het buitenland wilt importeren, dan krijg je te maken met de BPM. Maar wat is dat eigenlijk, en hoe bereken je het? De BPM berekenen kan volgens verschillende methodes en werkt door het volgen van bepaalde stappen.

Wat is de BPM?

BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Dit is een belasting die je moet betalen wanneer je een personenauto, motor of bestelauto in Nederland op kenteken wilt zetten. De BPM is een aanschafbelasting, wat betekent dat je deze belasting maar één keer hoeft te betalen. Als je een auto in Nederland koopt, dan zit de BPM al in de verkoopprijs verwerkt. Maar als je een auto uit het buitenland importeert, dan moet je deze belasting zelf betalen.

BPM berekenen: hoe werkt dat?

De hoogte van de BPM wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van de auto. Hoe hoger de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde, hoe hoger de BPM. Het is dus belangrijk om deze gegevens te kennen en dan pas de BPM berekenen. De cataloguswaarde is de nieuwprijs van de auto inclusief BTW en BPM. Deze kun je vinden op de website van de fabrikant of importeur.

BPM berekenen: stappenplan

Het berekenen van de BPM kun je zelf doen, maar het is wel een ingewikkelde berekening. We raden je daarom aan om gebruik te maken van een BPM calculator. Dit zijn online tools die de BPM voor jou kunnen berekenen op basis van de gegevens van de auto. Hieronder vind je een stappenplan om de BPM te berekenen:

Lees tip:  Welke auto past bij mij?

Stap 1: Zoek de gegevens van de auto op

Zoek de gegevens van de auto op, zoals de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde. Deze kun je vinden op de website van de fabrikant of importeur. Als je deze gegevens niet kunt vinden, kun je ook contact opnemen met de verkoper of importeur.

Stap 2: Zoek een BPM calculator

Zoek een BPM calculator op het internet. Er zijn verschillende websites waar je een BPM calculator kunt vinden, zoals die van de Belastingdienst, de ANWB en Autoweek.

Stap 3: Vul de gegevens van de auto in

Vul de gegevens van de auto in op de BPM calculator. Hierbij moet je onder andere de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde invullen.

Stap 4: Bereken de BPM

BPM berekenen doe je met behulp van de BPM calculator. De BPM calculator geeft een indicatie van de hoogte van de BPM. Houd er rekening mee dat dit een indicatie is, en dat de werkelijke BPM kan afwijken.

Stap 5: Vul het BPM-aangifteformulier in

Na het BPM berekenen moet je aangifte doen bij de Belastingdienst. Dit kun je doen via het BPM-aangifteformulier. Hierbij moet je de gegevens van de auto invullen, evenals de berekende BPM. Stuur het ingevulde BPM-aangifteformulier op tijd naar de Belastingdienst. Na ontvangst van het BPM-aangifteformulier stuurt de Belastingdienst een brief met daarin de verschuldigde BPM. Dit bedrag moet binnen 14 dagen worden betaald.

Verschillende methoden van BPM berekenen

Er zijn verschillende methoden om de BPM te berekenen.


Forfaitaire methode

Dit is een vereenvoudigde methode om de BPM te berekenen. Hierbij wordt er een vast bedrag aan BPM berekend op basis van de CO2-uitstoot en de brandstofsoort. Deze methode wordt vooral gebruikt voor auto’s die ouder zijn dan 4 jaar.

Lees tip:  De mooiste routes ter wereld die je wilt rijden!

Afschrijvingsmethode

Bij de afschrijvingsmethode wordt er rekening gehouden met de leeftijd en de kilometerstand van de auto. Hierbij wordt er gekeken naar de waardevermindering van de auto. Hoe ouder en hoe meer kilometers de auto heeft gereden, hoe lager de BPM.

Taxatiemethode

Bij de taxatiemethode wordt de waarde van de auto bepaald aan de hand van een taxatierapport. Hierbij wordt er gekeken naar de staat van de auto, de kilometerstand, de opties en accessoires en de marktwaarde van vergelijkbare auto’s.

Author: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.