Belijning op wegen

Belijningen op wegen zijn de zichtbare strepen of vlakken waarmee de rijbaan in afzonderlijke rijstroken is verdeeld, of die de maximum snelheid voor de weg aangeven. De meeste belijningen zijn wit gekleurd, maar ook groene en gele belijningen worden gebruikt. Door de belijning krijgt de weggebruiker informatie op welke soort weg hij zich bevind en welke verkeersregels er van toepassing zijn. Ze verhogen de verkeersveiligheid en zorgen ervoor dat de doorstroming van het verkeer goed verloopt.

Stroomfunctie

Een goede doorstroming is belangrijk om het doorgaand verkeer over lange afstanden goed te laten verlopen. Dit is van toepassing op wegen met een toegestane snelheid tussen de 50 en 100 km/h. Vooral op autowegen is de belijning voor stroomfuncties van belang. Bij doorgetrokken dubbel strepen geeft in het midden van het wegdek is het niet toegestaan om in te halen. Dit mag alleen als de witte lijn tijdelijk is vervangen door een niet geheel doorgetrokken witte lijn. Doorgetrokken wegen aan de zijkant van wegen geeft aan dat er geen kruisend verkeer zal zijn. Soms zijn deze wegen voorzien van ribbels waardoor een auto gaat trillen als de wielen de lijnen raken. Dit geeft de bestuurder een snelle waarschuwing en vergroot de verkeersveiligheid.

Gebiedsontsluitingsfunctie

Dit zijn vooral belijningen op wegen tussen twee gebieden buiten de bebouwde kom, met een maximaal toegestane snelheid van 50 tot 80 km/h. De belijning bestaat uit zogenaamde doorgetrokken asstrepen die aangeven dat fietsers, bromfietsers, voetgangers en landbouwvoertuigen de weg niet mogen betreden. Zijn de asstrepen wel onderbroken dan mogen bromfietsers en landbouwvoertuigen de weg wel gebruiken. Binnen de bebouwde kom komen deze markeringen soms ook voor en zijn dan herkenbaar aan trottoirbanden langs de randen van het wegdek in plaats van een ondoorbroken witte streep.

Lees tip:  Alles wat je moet weten over auto chiptuning

Erftoegangsfunctie

De erftoegangsfunctie zorgt ervoor dat woningen, bedrijven, terreinen en percelen toegankelijk zijn. Ook kruispunten horen tot deze categorie. Denk hierbij aan voorsorteervakken, haaientanden en elkaar kruidende belijningen. Op plaatsen met een erftoegangsfunctie zijn snelheidsverschillen tussen de verschillende soorten weggebruikers soms zeer groot. Denk bijvoorbeeld aan een invoegstrook of plaatsen waar rijbanen en fietspaden elkaar kruisen.

Herken de toegestane snelheid

Strepen op de weg zeggen iets over de toegestane snelheid. Een weg met een dubbele witte middenstreep en groene kleur tussen de strepen geeft een maximale snelheid van 100 km/h aan. Een dubbele witte streep zonder groene kleur staat voor 80 km/h. Een wegdek zonder middenstreep staat voor 80 km/h. Eventuele verkeersborden met een lagere maximale snelheid zijn altijd bepalend.



Lees tip:


Author: Ilonka

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.