5 schoonmaaktips voor de auto: vergeet dit niet!

schoonmaaktips voor de auto

De wegen worden steeds drukker. Ontelbaar veel auto’s op de weg en steeds meer mensen die heel wat uurtjes in de auto doorbrengen. Alle luxe in de moderne auto’s maakt dit vaak zelfs een plezierige bezigheid. Maar al die uren in de auto betekent ook dat deze op zijn tijd goed moet worden schoongemaakt. Zo is het goed om de buitenkant, de binnenkant en de autobekleding schoon te maken. Hoe doe je dat nu het beste? Hier lees je 5 essentiële schoonmaaktips. 

Het dashboard schoonmaken

Het dashboard van een auto is erg gevoelig voor stof. Omdat deze vaak veel elektronica en allerlei knopjes bevat is dit niet eenvoudig schoon te maken. Het is verstandig om eerst het stof te verwijderen, ook uit de randjes die erin kunnen zitten. Dit kun je doen met een droog microvezeldoekje of een kwastje. Maak vervolgens een sopje wat lauw water en een klein beetje afwasmiddel of autoshampoo. Doe het dashboard hiermee met een spons (geen schuurkant) of een microvezeldoekje af. Maak het niet te nat vanwege de elektronica en de vele inkepingen waar water in kan lopen. Als er andere vlekken op het dashboard zitten, zoals vette vingers op een touch screen, zijn hier vaak speciale sprays voor te koop die zeker zijn aan te raden.

De autobekleding schoonmaken

Op de autobekleding kunnen zomaar eens vlekken ontstaan. Als je dit niet tijdig reinigt kunnen er nare geurtjes ontstaan die niet eenvoudig te verwijderen zijn. De bekleding kan je met een sopje en een scheutje afwasmiddel schoonmaken. Dit kan met een doek, maar bijvoorbeeld ook met een borsteltje. Voor vlekken die eventueel dieper in de bekleding zijn getrokken, is het goed om het even lekker in te wrijven/borstelen. Ook zijn er diverse reinigingssprays. Daar kan je de autobekleding mee inspuiten, bijvoorbeeld om vlekken te verwijderen of een lekker geurtje te verspreiden.

Lees tip:  Automaat rijschool: de beste keuze voor efficiënt rijden

De buitenkant wassen

Om de buitenkant van de auto weer zo goed als nieuw te krijgen is een hele klus. Spoel eerst de auto schoon met een waterslang. Ga nooit wrijven zonder schoon te spoelen, aangezien bijvoorbeeld zand krassen in de lak kan veroorzaken. Daarna kan je auto wassen lauw water en autoshampoo. Spoel daarna wéér de auto en wrijf eventueel na met een zeem. Gebruik voor de ruiten een echte glasreiniger. Veeg de ruiten na met een droge doek en een beweging in één richting. De velgen kunnen ook met een sopje worden schoongemaakt of met een speciale velgenreiniger. Daarna kan je autowax aanbrengen op de lak van jouw auto. Gebruik niet te veel wax en werk in kleinere oppervlakten. Wrijf na circa 10 minuten de wax nog een keer na zonder al te veel kracht. Als je deze stappen aan houdt zal jouw auto er weer zo goed als nieuw uitzien.

Een professional inschakelen

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen zijn er genoeg mogelijkheden om jouw auto zelf te wassen. Natuurlijk is het wel zo dat professionele reinigers andere apparatuur en middelen hebben. Het kan daarom zeker meerwaarde hebben om jouw auto eens door een professional te laten reinigen. Kijk voor meer tips voor jouw auto ook eens op autobuzz.be.

Author: Brian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.