Winters weer: weet voor welke autoschade je verzekerd bent

Een ongelukje zit in een klein hoekje en het kan je óók overkomen terwijl je er zelf niks aan kan doen. Zo kan je overvallen worden door gladheid en sneeuwbuiten of kan jouw auto net verkeerd geparkeerd staan tijdens een fikse storm. In zulke gevallen is het handig om te weten wat jouw autoverzekering inhoudt en waar je precies voor bent verzekerd.

Verzekerd voor schade bij storm of hagel

Een typisch geval: je auto staat gewoon voor de deur geparkeerd als een hevige storm uitbreekt. Door de heftige wind vallen takken naar beneden met als gevolg schade aan jouw auto. Indien je alleen een WA-autoverzekering hebt, ben je niet verzekerd tegen schade veroorzaakt door storm. De kosten voor reparatie moet je dus zelf betalen. Ben je WA plus of All Risk verzekerd? Bij veel verzekeraars geldt dat WA plus en All Risk verzekeringen schade aan auto door storm dekken, minus je eigen risico. De hoogte van je eigen risico bepaal je natuurlijk zelf. En goed nieuws: het melden van schade aan je auto heeft geen invloed op je schadevrije jaren en je no-claimkorting.

Schade door aanrijding bij slecht weer

Het kan de beste overkomen, maar bij plotselinge opkomst van hevig winters weer is de kans op een ongeluk groter. De remweg wordt bijvoorbeeld langer en de kans op aquaplaning neemt toe. In principe zijn dit omstandigheden waarin je je geen zorgen hoeft te maken, maar wel je rijgedrag op dient aan te passen. Mocht je toch betrokken zijn bij een aanrijding, dan is het goed om te weten waarvoor je verzekerd bent. In Nederland is het verplicht om een WA-verzekering af te sluiten als je in het bezit bent van een auto. Bij deze verzekering ben je verzekerd voor andermans schade die veroorzaakt is door jou – en waar jij dus aansprakelijk voor bent. Je bent echter niet verzekerd voor schade aan jezelf of aan jouw auto. Let op: een WA-verzekering is niet hetzelfde als een aansprakelijkheidsverzekering. Je dient een WA-verzekering dus apart af te sluiten.

Lees tip:  Het elektrisch rijden forum

Ben jij een beginnend bestuurder of wil jij niet het risico lopen verrast te worden door een fikse rekening bij een aanrijding veroorzaakt door jou? Dan kan je het beste kijken naar een All Risk-verzekering. Deze verzekering dekt ook de schade aan je eigen auto, minus je eigen bijdrage. Heb jij een auto aangeschaft op afbetaling en is de lening nog niet afgelost? Dan is het zeker verstandig om een All Risk-verzekering af te sluiten. Zo voorkom je dat je een auto nog moet afbetalen terwijl deze schade heeft opgelopen tijdens een aanrijding.

Een gulden middenweg is de WA-plus verzekering, waarbij je wel verzekerd bent voor stormschade maar niet voor een aanrijding. Dit is ideaal voor de bestuurders die vertrouwen hebben in hun rijgedrag maar niet voor verrassingen door moeder natuur willen komen te staan.

Premie berekenen? Dat kan online!

Kortom, de hoogte van je premie kan je zelf bepalen aan de hand van de verzekering die je kiest in combinatie met je eigen risico. Ben jij benieuwd naar de premie van de verzekering die het beste bij jou past? Dan kan je eenvoudig online de premie voor je autoverzekering berekenen.  Author: Ilonka

2 thoughts on “Winters weer: weet voor welke autoschade je verzekerd bent

  1. Goed om te weten welke verzekeringen ik apart moet afsluiten. Ik heb ook nog niet zo lang mijn rijbewijs en denk dat ik me maar ga verdiepen in een all risk- verzekering. Het zou jammer zijn wanneer ik veel kosten door schade zou kunnen oplopen.

  2. Goed dat jullie de autoschade bij winters weer aanstippen. Ik heb hier inderdaad ervaring mee gehad toen mijn auto bij een novemberstorm het strand op werd gespoeld. Ik kon hem wel afschrijven en ik dacht ten onrechte dat ik verzekerd was. Ik ben letterlijk door schade en schande wijzer geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.