Wat wordt er bedoeld met aquaplanning en wat kan je er tegen doen?

aquaplanning

Aquaplaning kan beangstigend zijn als het plotseling gebeurt, maar als je kalm blijft en weet wat je doet, kunt je er zonder problemen doorheen komen.  Door deze aanpak zal je altijd veilig op de weg zijn.

Wat zorgt ervoor dat aquaplanning ontstaat?

Wanneer het profiel van jouw banden niet langer meer water op de weg kan afvoeren dan ze aankunnen, gaan ze aquaplane rijden. In plaats van grip op de weg, rijden jouw banden op deze laag water. Deze situatie duurt voort totdat je door de plas rijdt waar je overheen rijdt of totdat jouw banden voldoende afstand tot het water hebben.

Wat te doen als mijn voertuig begint met aquaplanen

Het kan als een verrassing komen wanneer jouw auto begint te aquaplanen, maar je moet snel handelen om schade te voorkomen. De eerste en meest cruciale stap is om niet in paniek te raken. Als je in paniek aan het stuur probeert te trekken, kan het alleen maar erger worden. Het volgende wat je moet doen is jouw voet van het gaspedaal halen. Rem niet!

Je moet nu geleidelijker remmen om de auto onder controle te houden. Houd het stuurwiel stevig onder controle en houd de auto op de weg gericht. Dit zal garanderen dat jouw voertuig op zijn rijstrook blijft nadat je uit het aquaplane  bent.

Is het mogelijk om aquaplanning te voorkomen

Als het regent, zijn er een paar dingen die je kunt doen om het risico op aquaplaning te verminderen, maar niets kan het volledig voorkomen. Hier zijn enkele methodes om de kans op aquaplaning te verkleinen:

Lees tip:  Tips voor het ontspannen halen van je rijbewijs

Zorg voor jouw banden – Zorg ervoor dat ze het juiste profiel hebben en dat ze goed opgepompt zijn. Als jouw banden niet in goede staat zijn, hebben ze niet zo veel grip.

Vermijd het rijden over plassen die je opmerkt. Hoe minder water je passeert, hoe kleiner de kans op een aquaplank. In scherpe bochten en bij het veranderen van rijstrook moet u ook jouw snelheid verminderen.

Zet de cruise control uit. Cruise control kan ervoor zorgen dat je gaat slippen als je in een aquaplanning zit, omdat je pas gas wilt geven als de weg vrij is.

Volg andere auto’s – Houd de bandensporen in de gaten die zijn achtergelaten door het voertuig voor je. Zij hebben het water al van de snelweg gehaald, dus het is waarschijnlijk iets veiliger voor hen als ze rijden. Zorg ervoor dat je een veilige afstand achter hen houdt voor het geval ze een aquaplanning maken.

Zorg ervoor dat er veilig gereden word in een regenbui

Of het nu regent of als de weg glad is, blijf kalm, pas je aan de omstandigheden aan en let beter op je omgeving. Wil je nou veilig leren rijden? Rijschool Rotterdam geeft rijlessen waarbij je wordt opgeleidt tot veilige en zorgzame bestuurder.

Author: Brian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.