Wat moet je doen als je tijdens het rijden in zwaar weer terecht komt?

zwaar weer

Het is beangstigend om in zwaar weer te rijden, maar er zijn dingen die je kunt doen om jouw kansen om veilig op jouw bestemming aan te komen te vergroten.

Vermijd rijden in zwaar weer

 Het lijkt misschien zo eenvoudig, maar als mensen aandacht besteden aan de weersverwachtingen, kunnen ze veel potentieel dodelijke rijomstandigheden vermijden. Omdat de meteorologische technologie zo geavanceerd is, krijgen we vaak waarschuwingen over een zware onweersbui, hagelbui of mogelijk overstromingsscenario. Natuurlijk, soms heb je geen controle over de situatie. Maar, als je kunt voorkomen dat je in slecht weer rijdt, doe dat dan.

Het rijden door een hevige regenbui

De regen kan moeilijk te doorzien zijn, de weg is glad en andere bestuurders op de weg weten misschien niet hoe ze in dergelijke omstandigheden veilig moeten rijden.

Als het hard regent, zorg dan dat je jouw lichten aan hebt, rem af en houd een veilige afstand aan. Als het zo hard regent dat je niets meer voor je ziet of geen verkeersborden meer ziet, gebruik dan jouw alarmlichten en ga aan de kant van de weg staan om te wachten tot de omstandigheden beter worden. Om ervoor te zorgen dat andere bestuurders je beter kunnen zien, moet je jouw alarmlichten aan laten.

Als het regent, sneeuwt of ijzelt, moet je jouw rijstijl daarop kunnen aanpassen. In deze gevallen kan jouw zicht ernstig beperkt zijn. Als je niet kunt wachten tot de wegen beter worden voordat je vertrekt, zijn er een paar dingen die je kunt doen om jezelf achter het stuur te beschermen.

Regen maakt wegen gevaarlijker: door de regen verliezen jouw banden grip, waardoor het water zich mengt met het stof op de weg en het voor jouw banden moeilijker wordt om aan het wegdek te “plakken”. Eenvoudig gezegd: regen maakt alles glad, ook plassen die ontstaan als gevolg van afspoeling. Regen heeft niet alleen invloed op de weg en jouw voertuig, maar belemmert ook het zicht. We kennen het allemaal, je rijdt en komt plotseling op een punt waar de bui zo hard is dat je niets meer voor je ziet.

Lees tip:  Waar jij op moet letten als je een nieuwe auto wilt kopen

Wat je wel en niet moet doen tijdens het rijden in de regen

1. Ontwijk te allen tijde stilstaand water

Het gunstigste is om uit de buurt te blijven van stilstaand water (zoals grote plassen), maar als je er op de weg toch doorheen moet rijden, wees dan voorzichtig. Je riskeert aquaplaning en de controle over jouw auto te verliezen als je dat niet doet. Probeer niet over een overstroomde straat te rijden dat is gevaarlijk. Een 30 cm diepte van stromend water kan een kleine auto wegslepen, terwijl een 60 cm diepte van stromend water bijna elk voertuig kan meeslepen.

2.Neem de tijd onderweg

Trek altijd extra tijd uit (dit betekent meer tijd nemen) om jouw bestemming te bereiken. Als het hard regent, haast je dan nooit: bij slecht weer is de kans op ongevallen veel groter.

3.Vermijd het gebruik van cruise control

Als jouw auto last heeft van aquaplaning terwijl je cruise control aan hebt staan, is het mogelijk dat jouw auto juist sneller gaat rijden. Wanneer je in een stortbui rijdt, kan het riskant zijn om jouw voet van het gaspedaal te halen.

4. Wees tijdens het afremmen altijd voorzichtig

Als je in de regen rijdt, kunt je niet zo laat remmen als op een heldere dag. De wegen zijn glad, dus als je te snel remt, kan je verder wegglijden. Er bestaat ook een kans dat er water in jouw remmen dringt, waardoor ze hun remkracht verliezen. Zorg er dus voor dat je minstens 3 seconden afstand houdt tussen jezelf en de auto voor je om te voorkomen dat je achterop de andere bestuurder klapt.

Lees tip:  Rijden met gladheid: 15 tips om veilig thuis te komen

5. Zorg ervoor dat je koplampen aan staan

Ook al is het maar een straaltje licht, als je jouw koplampen aanzet, kan je de weg beter zien. Bovendien zullen andere bestuurders je ook opmerken. Vermijd echter het gebruik van jouw grootlicht, want het licht van de lichtbundels weerkaatst op het water in de lucht en maakt het moeilijker voor je om te zien.

6. Als het lang droog is geweest wees dan extra voorzichtig

Wanneer het hard regent na een lange periode van droogte, moet je nog voorzichtiger zijn op de weg. Na verloop van tijd hopen motorolie en andere stoffen zich op de wegen op, waardoor ze extreem glad worden. De eerste uren van die eerste regenbui zijn het moeilijkst.

Als het regent, is jouw belangrijkste zorg zien en gezien worden. Als je in de regen of sneeuw rijdt, stop dan en veeg regelmatig de modder of sneeuw van jouw voorruit, koplampen en achterlichten. Laat in ieder geval jouw koplampen branden, ook bij mooi weer, zodat andere bestuurders je kunnen zien.

Rijden door overstroomde wegen

Als je op een overstroomde weg komt, rijd dan niet door. Stop en probeer een andere route. Bij slechts 15 centimeter water zullen de meeste auto’s de controle over het stuur verliezen of zelfs omslaan, aldus deskundigen. Bovendien is de toestand van de weg onder het overstromingswater onbekend. Er is een reden waarom “omdraaien, niet verdrinken” een veiligheidsadvies van deskundigen is. Probeer nooit over een overstroomde straat te rijden.

Op de weg zijn tijdens een onweersbui

Onweer kan een aantal dingen doen, waaronder het veroorzaken van harde wind, zware regen, overstromingen, bliksem en zelfs hagel. Een typische onweersbui duurt slechts 30 minuten. Als het mogelijk is, overweeg dan te wachten tot het onweer voorbij is voordat je gaat rijden.

Lees tip:  De Audi E-tron leasen

Dit is wat ze adviseren als je moet reizen tijdens een onweersbui:

  • Laat meer afstand tussen jou en de auto voor je
  • Zorg ervoor dat je ramen en deuren goed dicht zitten
  • Zorg ervoor dat je lichten aan staan
  • Als je hagel, harde wind die jouw auto verplaatst of brokstukken wegslingert, of een verlies van zichtbaarheid opmerkt, zet je de auto aan de kant en doe jouw gevarenlichten aan om het uit te wachten.

Het veiligste bij bliksem

Tijdens een onweersbui is een auto een relatief veilige plaats om te verblijven, vooral in vergelijking met andere structuren. Als je tijdens een storm niet naar binnen kunt, blijf dan in jouw auto met de ramen omhoog en de deuren dicht.

Het elektrische systeem van een voertuig, waaronder de accu en het startsysteem, kan bij blikseminslag kortsluiten of oververhit raken als gevolg van blootstelling aan extreme temperaturen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat dit je lichamelijk schaadt, kan het jouw auto zeker beschadigen. Als jouw auto door de bliksem wordt getroffen, zult je waarschijnlijk niet worden geëlektrocuteerd, maar een blikseminslag in de buurt kan je tijdelijk verblinden, waardoor je het risico loopt de controle over het voertuig te verliezen. Indien mogelijk, wacht een onweersbui af aan de kant van de weg.

Rijschool Tilburg is geen ordinaire rijschool. Ze leren je van alles aan die je nodig hebt om te slagen, maar ook belangrijke informatie voor na het halen van je rijbewijs om toch zo veilig mogelijk te kunnen deelnemen aan het verkeer.

Author: Brian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.