Wat kost elektrisch rijden?

Wat kost elektrisch rijden

Vandaag de dag wordt elektrisch rijden nog echt gezien als een luxeproduct. Maar is dat wel echt zo? In dit blog nemen we je mee langs de verschillende kostenposten die elektrische auto’s en normale auto’s met zich meebrengen. 

De aanschaf van een auto

Bij een elektrische auto wordt er vaak gedacht aan een strakke Tesla met een mooi model, maar tegenwoordig zijn er ook tal van ‘normale’ elektrische auto’s te verkrijgen. Zo hebben ook merken als Opel, Nissan en Renault elektrische auto’s in hun assortiment. Kortom, de aanschafprijs van een elektrische auto ligt vaak lager dan je denkt. 

Naast het aanschaffen van een elektrische auto, kopen ook veel mensen er een laadpaal en laadkabel voor thuis bij. Deze middelen vergemakkelijken en versnellen het proces om thuis je auto op te laden. 

Welke auto is voordelig in gebruik?

Waar een normale benzine of dieselauto veel bewegende delen hebben, heeft een elektrische auto dat een stuk minder. En minder bewegende delen, betekent ook minder schade en dus onderhoud. Daarnaast zijn veel onderhoudskosten van beide auto’s vergelijkbaar zoals de banden. 

Naast onderhoudskosten, zijn er ook altijd nog de gevreesde benzine en energiekosten. Dit is slechts een voorbeeld aangezien de kosten van energie en benzine nogal eens kunnen veranderen. Het kost gemiddeld 3 cent per kilometer om je auto elektrisch op te laden en gemiddeld 11 cent per kilometer om je auto te voorzien van benzine. Om de rekensom compleet te maken kun je vervolgens je aantal gereden kilometers per jaar nemen en dat keer de kosten per kilometer doen. Op die manier kun je een goede inschatting krijgen van hoeveel je jaarlijks uitgeeft aan elektriciteit en benzine. 

Lees tip:  APK keuring, wat zijn de verplichtingen?

Fiscale voordelen

De Nederlandse overheid wil graag het elektrische rijden promoten en daarom krijg je fiscale voordelen bij aanschaf. Een voorbeeld van deze voordelen zijn dat je geen BPM betaald bij aanschaf van een volledige elektrische auto. Let erop dat auto’s die slechts een gedeeltelijk elektrisch zijn, wel BPM betalen. 

We kunnen je helaas geen definitief antwoord geven wat elektrisch rijden nou kost en ook niet of nou een elektrische- of benzine auto het voordeligst is.  Er zijn simpelweg te veel factoren die per persoon compleet anders kunnen zijn. Wel weten we dat de techniek niet stilstaat en dat elektrisch rijden nog steeds hard aan het groeien is. Wij zijn dan ook zeer benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen en wanneer het definitieve moment komt dat elektrische auto’ goedkoper zijn dan benzineauto’s. Author: Brian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.