Wat je moet weten over motorolie

Het is natuurlijk erg belangrijk om je auto goed te onderhouden. Helaas zijn de onderhoudskosten van een auto, al helemaal bij garages, vaak erg prijzig.

Gelukkig zijn er ook handelingen die je zelf kunt uitvoeren. Zoals het verversen van motorolie! Maar hoe vaak moet je dat nou eigenlijk vervangen? En wat is precies de functie van motorolie? In dit artikel leggen wat alles eventjes uit!

De functie van motorolie

De hoofdfunctie van motorolie is het contact tussen bewegende onderdelen te verminderen. Door de motorolie tussen deze onderdelen aan te brengen, treedt er minder slijtage op. Het resultaat hiervan is een langere levensduur van het voertuig. Een andere, zeer belangrijke, functie van motorolie is het afvoeren van de warmte. Er wordt veel warmte opgebouwd door het verbranden van de brandstof, de motorolie verkoelt dit proces. Motorolie kan ook de vervuiling van de motor te verminderen, zo voert de motorolie vuil, zoals ijzervijlsel, mee naar de oliefilter.

Hoe vaak moet de olie worden ververst?

In iedere handleiding van de auto staan de voorschriften met betrekking tot het verversen van de motorolie. De fabrikant geeft hierin de ideale interval van olieverversing op. Het verschilt dus ook per voertuig wanneer je de motorolie moet verversen. Wij raden voor voertuigen die voor 2000 zijn gebouwd om ongeveer tussen iedere 7500 – 15.000 km te verversen, voor auto’s na 2000 kan het oplopen tot 15.000 tot 30.000 km tot de verversing.

Tips voor het verversen van de motorolie

Ten eerste, is het belangrijk om altijd de voorgeschreven castrol motorolie te gebruiken. Vooral omdat hier de laatste jaren erg veel verschil in is gekomen. Laat je dus goed informeren over de verschillende oliën en welke olie jouw auto nodig heeft. Laat ook altijd eerst even de motor warmdraaien, zodat bij het aftappen al het vuil wordt meegenomen. Succes met het verversen van de olie!

Lees tip:  Het geheim achter stralende autolak

Author: Ilonka

1 thought on “Wat je moet weten over motorolie

  1. Het verschilt inderdaad per auto hoe vaak je de olie moet verversen. Het is goed om je te verdiepen en navraag te doen bij je garage. Zo kan je de juiste olie kiezen die je motor beschermt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.