Wat is telematica en hoe werkt het?

telematica

Als men het over telematica heeft, dan gaat het om diverse essentiële technologieën. Er behoren diverse telecommunicatieapparaten bij telematica voor het opslaan, ontvangen en verzenden van gegevens. Dit zijn de in voertuigen geïntegreerde apparaten en maken een voertuigcontrole en voertuigvolgsysteem mogelijk als voertuigen op de weg zijn. Ook is telematica satellietnavigatie en de bijbehorende toepassingen. Vandaag de dag wordt dit begrip gebruikt in de context van voertuigtelematica en wat de toepassingen van al deze technologieën inhouden voor wegvoertuigen.

Hoe gaat een telematica systeem in zijn werk?

Telematica heeft in grote mate de basis van het gebruik van draadloze technologie voor gegevensoverdracht, zoals satelliet- en mobiele netwerken. Door de wereldwijde toegankelijkheid van deze netwerken kunnen telematica systemen op een zeer betrouwbare en precieze manier functioneren. Deze systemen registreren locatiegegevens van het GPS volg systeem van de wagen. Ook wordt diagnostische informatie geregistreerd en wordt in realtime verzameld door de elektronica systemen in de wagen. Al deze informatie wordt via bovengenoemde draadloze netwerken gedeeld en naar internet servers verzonden. Deze servers zijn verantwoordelijk voor de opmaak en behandeling ervan. Alles weten over een telematica systeem voor jouw wagenperk? Informeer bij Moove naar de mogelijkheden van telematics.

Wat houdt een telematica apparaat in en hoe gaat het in zijn werk?

Een telematica apparaat, ook een zwarte doos genoemd, is een klein elektronisch apparaatje en is geïnstalleerd in de wagen om de prestaties van de wagen bij elkaar te verzamelen en te verzenden. Dit apparaatje maakt gebruik van diverse sensoren en GPS technologie om allerlei gegevens te volgen. Denk aan het brandstofverbruik, de snelheid en de locatie van de wagen. Fleet managers kunnen dit soort gegevens gebruiken om de prestaties van de wagen te optimaliseren. Ook kan de veiligheid van de bestuurders worden verhoogd en kunnen de kosten worden verlaagd.

Lees tip:  Hoe verwijder je oude autostickers?

Wat voor soort gegevens verzamelt telematica?

Van de rijstijl en het brandstofverbruik tot de positie van de wagens: er ontstaan bij wagenparken een enorme hoeveelheid aan bruikbare gegevens. Met dit soort gegevens kunnen fleetmanagers heel goed de rijstijl beoordelen. Denk aan remmen, snelheid en acceleratie. Dit heeft allemaal invloed op de staat van de wagen en het brandstofverbruik. Ook worden er onderhoudsgegevens verzameld. Deze gegevens kunnen fleet managers hulp bieden om mechanische problemen op te lossen voordat dit leidt tot inactieve tijd en dure reparaties.

Author: Brian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.