Wat is nou de beste olie voor mijn auto?

de waarheid van olie - autovandeweek.nl

Het is altijd een leuke discussie om te voeren op verjaardagen: welke olie is nou echt goed voor de motor van je auto en wat is het verschil tussen de dure olie die je oom gebruik en je eigen motorolie. Allemaal vragen waar ik je dit artikel antwoord op hoop te geven. Laat iedereen op de volgende verjaardag versteld staan van jouw oliekennis.

Welk verschil zit er tussen auto- en motorolie?
Over het feit of er verschil inzit hoeven we geen discussie over te voeren, want dit namelijk abosuut wel het geval. Motorfietsen moeten namelijk veel meer vermogen leveren (motors trekken ook veel harder op) dan auto’s. Olie voor de motor is dus kwalitatief stukken beter, omdat er van de het motorblok van een motor veel meer wordt verwacht. Bij een motor moet de olie ook nog de koppeling en versnellingsbak smeren. Bij een auto is dit niet het geval.

Waar kan ik het beste mijn olie kopen

Ik raad je aan om altijd merkolie bij een gecertificeerde oliehandel te kopen. Een oliehandelaar heeft namelijk altijd goede olie, want als de kwaliteit één keer te wensen overlaat dan is de oliehandel meteen failliet. Niemand zal de olie nog willen kopen, omdat de motoren er op kapotgelopen zijn en het vertrouwen in de olie dus weg zijn.

Wat is beter? Minerale of synthetische olie?

Dit hangt volledig af van de kwaliteit van de olie. Zo kan een hoogwaardige minerale olie beter zijn dan een ‘slechte’ synthetische olie. Uiteraard is goede synthetische olie wel altijd beter, omdat deze oliesoort zorgt voor een schonere motor en de levensduur van de motor verlengd.

Lees tip:  Wat is mijn auto waard? De verschillende factoren en waarden

Met spoed olie nodig? Bij tankstations kun je in de meeste gevallen diverse soorten olie kopen.

Moet ik nog steeds rustig wegrijden met een moderne auto?

Hier kunnen we kort over zijn: ja! Want ook al heb je de duurste en beste motor, Elke vorm van motorolie doet zijn werk pas vanaf 50 graden Celsius. Het is dan ook nooit een goed idee om volle bak weg te scheuren en de motor eerst even warm te laten worden. Doe je dit niet dan zien de monteurs van de auto of motor je regelmatig terug in de garage.

Mijn motor staat een half jaar in de schuur, moet ik de olie vervangen?

Bij veel ‘olie-experts’ leeft het idee dan de olie verouderd wanneer je motorfiets stilstaat in de winterstalling. Dit is echter niet waar, want elke vorm van olie kan makkelijk een jaar stilstaan zonder dat dit vergaande consequenties heeft. Je olie verwisselen op een bepaald moment is dus absoluut niet noodzakelijk. Dit kan prima voordat je tweewieler de stalling in gaat.

Author: Brian

1 thought on “Wat is nou de beste olie voor mijn auto?

  1. Goed om te weten dat het niet noodzakelijk is om de olie van mijn auto op een bepaald moment te verwisselen. Mijn auto wil ik ook weer in de schuur zetten en deze zal een aantal maanden stilstaan. Ik zal deze info ook met mijn zus delen die hier vragen over had, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.