Wat is de toekomst voor de elektrische auto’s?

De milieuvriendelijke elektrische voertuigen (EV’s) worden al behoorlijk snel mainstream. Het zijn daardoor ook niet langer meer de auto’s van de toekomst. Hoewel je misschien steeds meer Tesla’s of vergelijkbare EV’s ziet rondrijden, zie je waarschijnlijk geen elektrische auto’s op zonne- en windenergie op de weg.

Een EV op eigen zonne-energie

Maar dat betekent niet dat de innovatie daarvan niet ongelooflijk snel gaat. Sterker nog, een nieuwe elektrische auto op zonne-energie heeft onlangs een wereldrecord verbroken. De Sunswift 7 raceauto legde immers de kortste tijd af die een EV nodig heeft om op slechts één enkele batterijlading 1.000 kilometer af te leggen. Deze waanzinnig slanke en lichtgewicht auto deed dit zelfs in minder dan 12 uur.

De experimentele Sunswift 7 is echter geen productieauto van de toekomst. Maar laat wel zien dat als je de auto’s van nu efficiënter, duurzamer en milieuvriendelijker wilt maken, dat dit absoluut kan. Dus naarmate het tempo van deze technologische vooruitgang versnelt, kan de toekomst van een heuse EV op zonne-energie dichterbij zijn dan jij denkt!

Het allerbelangrijkste voordeel van EV’s op zonne-energie is dat deze voertuigen met behulp van de ingebouwde zonnepanelen hun eigen stroom kunnen opwekken. Daardoor kunnen deze auto’s van de toekomst met deze solar techniek ook veel langer rijden zonder te hoeven stoppen om op te laden. Iets wat hun bestuurders geld en tijd bespaart.

Kan een EV op eigen windenergie rijden?

EV’s hebben duidelijke voordelen ten opzichte van de traditionele brandstof voertuigen. Om te beginnen zijn ze veel schoner, stoten ze veel minder vervuilende stoffen uit en verbeteren ze ook nog eens de luchtkwaliteit in dichtbevolkte gebieden. Maar de komst van een EV op windenergie is niet iets dat voor de hand ligt.

Lees tip:  Car tuning shoplog van Martijn Augustus 2018

Het idee achter dit concept bestaat uit het aandrijven van een auto door middel van een daarop geplaatste windturbine. Een windturbine die deze EV aandrijft door het via de wind te laten bewegen terwijl het over de weg rijdt. Dit is echter in strijd met de thermodynamica wetten. 

Zo’n windturbine kan immers niet alle energie in de wind opvangen die het gevolg van de beweging van de auto is. Volgens de stelling van Betz kan een windturbine niet meer dan 59,3% van haar energie in de wind opvangen. In de praktijk kunnen de meeste moderne windturbines slechts 40% van hun energie in de wind opvangen. Je moet in dit geval niet alleen de auto door de lucht duwen, maar ook de windturbine op deze auto. Door de toevoeging van die windturbine wordt de luchtweerstand van deze auto behoorlijk vergroot. Naarmate je de snelheid verdubbelt, verviervoudig jij de weerstand; waardoor efficiënt ermee rijden bijna onmogelijk wordt.

Een EV op externe zonne- of windenergie

Het kan gelukkig ook geheel anders! Universele slimme laadsystemen, zoals die van Wallbox Discounter, kunnen behoorlijk simpel met hernieuwbare energiebronnen geïntegreerd worden. Hierdoor is het opladen met zonne- en windenergie ook schoner en duurzamer. Het plaatsen van een laadpaal thuis kan onder meer met zonnepanelen op jouw dak gecombineerd worden. Om zo via de gratis zonne-energie jouw EV op te laden. Hetzelfde is mogelijk met een windturbine die jij op jouw eigen terrein hebt geplaatst. Dit zijn beide behoorlijk milieuvriendelijke opties.

Als alternatief is het uiteraard ook mogelijk om naar een elektriciteitsleverancier op zoek te gaan die enkel ‘groene’ energie levert. Die leveren in dit geval 100% lokaal geproduceerde wind- en zonne-energie. Zo zal jouw EV indirect ook op zonne- en windenergie rijden. En kun jij direct al meehelpen het milieu te sparen. Dit terwijl je wacht totdat er een echte productieauto van de toekomst op zonne-energie verschijnt. Iets wat volgens de tech kenners niet al te lang meer zal duren!

Lees tip:  Wat is telematica en hoe werkt het?

Author: Necip Spijker

Hallo beste lezer, Ik ben Necip Spijker en gespecialiseerd in blogs, content en linkbuilding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.