Wanneer wissel je nou eigenlijk van zomerbanden naar winterbanden?

Om maar met de deur in huis te vallen: ‘ ’t is weer voorbij die mooie zomer’. De donkere en natte dagen staan weer voor deur en dat betekent dat we het een en ander aan moeten passen. De paraplu wordt weer standaarduitrusting in de auto, de truien komen van zomer en nu is het echt tijd om die buitenverlichting te fiksen voordat je ’s avonds in het donker thuiskomt. Maar heb je al gekeken naar je auto? Rijd je nog op zomerbanden en vraag je je af wanneer je nou eigenlijk moet wisselen naar winterbanden? We leggen het je uit binnen één minuut.

Wanneer wisselen: de 7 graden Celsius regel

Om het moment te bepalen waarop je van zomerbanden naar winterbanden omschakelt, wordt de 7 graden Celsius regel aangehouden. Zakt de gemiddelde temperatuur onder de 7 graden, dan zijn de prestaties van de zomerband zo ver afgezwakt, dat winterbanden veel veiliger zijn. Maar er mist het een en ander aan deze benadering.

Laten we vooropstellen dat de gemiddelde temperatuur op een dag geen sterke graadmeter is. Ben jij iemand die vroeg van huis gaat en laat thuiskomt? Dan is de temperatuur waarin jij rijdt véél lager dan de gemiddelde temperatuur. Grote kans dat je regelmatig op straat rijdt wanneer de nachtvorst nog niet weggetrokken is.

Daarom is het beter om te kijken naar de temperatuur op het moment dat je in de auto zit. Is het regelmatig onder de 7 graden en dreigt nachtvorst? Dan is dit een prima moment om alvast naar winterbanden te kijken.

Lees tip:  Alles wat je moet weten over schade aan je auto

Winterse omstandigheden

Ook wanneer de gemiddelde temperatuur niet onder de 7 graden ligt, kan dit het perfecte moment zijn om de banden om te leggen. Zeker wanneer er sneeuw of ijs voorspeld wordt. Zomerbanden hebben namelijk geen lamellen. Winterbanden hebben deze wel, waardoor zij veel beter in staat zijn om sneeuw en water af te voeren tijdens het rijden.

Houd je alle bovenstaande factoren in de gaten, dan wordt het bijzonder eenvoudig om te bepalen wanneer jij moet wisselen van zomerbanden naar winterbandenAuthor: Bob

1 thought on “Wanneer wissel je nou eigenlijk van zomerbanden naar winterbanden?

  1. Ik had nog niet eerder gehoord van de zeven graden celsius regel, maar het klinkt wel logisch om met deze temperatuur je banden te wisselen. Ik heb net mijn eerste auto gekocht met een set winterbanden. In het voorjaar moet ik enkel nog een tweede set banden kopen voor het warmere seizoen. Ook zal ik mijn garage daarbij om advies vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.