Wanneer wissel je naar zomerbanden?

Vredestein ULTRAC SATIN XL 87W

De temperaturen buiten beginnen aardig op te lopen. Officieel is het dan ook geen winter meer, maar de kans bestaat dat je nog steeds op winterbanden rijdt. Veel automobilisten vinden het lastig om te bepalen wanneer het nou precies tijd is om naar zomerbanden te wisselen. Heeft het te maken met nachtvorst? Kans op sneeuw? Of is de vuistregel van 7 graden Celsius een goede graadmeter? Het antwoord: ze zijn alle drie belangrijk om te bepalen wanneer je de banden wisselt.

De vuistregel van 7 graden Celsius

De 7 graden Celsius regel wordt vaak aangehaald. Is de gemiddelde temperatuur lager dan 7 graden, dan presteren winterbanden beter. Is het gemiddeld warmer dan 7 graden? Dan zijn zomerbanden de betere keuze omdat zij een hardere compound hebben. Het resultaat is dat de banden minder snel slijten dan winterbanden, wanneer deze bij hogere temperaturen gebruikt worden.

Maar dat is niet alles. De gemiddelde temperatuur zegt namelijk helemaal niets over het moment waarop jij op straat rijdt. Ga je ’s morgensvroeg erg op tijd de deur uit en kom je laat thuis? Dan is het verstandig om iets langer op winterbanden te blijven rijden, omdat de temperatuur lager is wanneer jij in de auto zit. En op dezelfde manier is het goed om de weersvoorspelling voor de aankomende week te bekijken voordat je gaat wisselen, want er kan zomaar sneeuw voorspeld worden.

Ook is de huidige staat van de banden een factor. Heb je op dit moment bijzonder versleten autobanden met een gehavend profiel? Dan kan het verstandig zijn om voortijdig naar zomerbanden te wisselen. Zomerbanden in goede staat presteren – zeker in de huidige weersomstandigheden – namelijk een stuk beter dan versleten winterbanden. 

Lees tip:  Waar moet je op letten als je autobanden aanbiedingen tegenkomt?

Author: RdeJong

Richard de Jong is een autofanaat en vertegenwoordiger Oponeo. Hij blijft graag up-to-date met alle nieuwe ontwikkelingen en trends in de auto-industrie, met een speciale interesse in autobanden. Deze passie deelt hij graag met andere autoliefhebbers door middel van het schrijven van blogs en artikelen.

1 thought on “Wanneer wissel je naar zomerbanden?

  1. Ik ga de vuistregel van 7 graden Celsius onthouden! Mijn winterbanden heb ik laatst verwisseld bij mijn garage. Voordat de winter dit jaar weer begint, moet ik nog wel een nieuwe set kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.