Wanneer moet u een autoruit vervangen en hoe kunt u dit doen?

Het overkomt helaas vrijwel elke automobilist weleens: een autoruit die vervangen moet worden omdat de schade niet meer kan worden gerepareerd. Er zijn diverse zaken die kunnen zorgen voor schade. Denk hierbij aan opspattende steentjes op de snelweg, een ongeluk of botsing of vandalisme. De schade kan in veel vormen en maten voorkomen. Wanneer moet u wat doen en hoe kunt u dit het beste oplossen? Wij hebben de antwoorden.

Autoruit vervangen bij een barst

Er zit een verschil tussen de voorruiten van een auto en de zij- en achterruiten. Bijzonder aan de voorruit is dat alleen hierin een sterretje of barst kan ontstaan en dat deze niet kan verbrijzelen. Dit komt omdat alleen voorruiten zijn gemaakt van gelaagd glas. Dit bestaat uit twee lagen glas met daartussen een laag PVB-folie. De folie zorgt ervoor dat de voorruit van uw auto niet geheel kan verbrijzelen en dat er bij bijvoorbeeld een opspattende steen slechts een sterretje ontstaat.

Wanneer u een sterretje in de voorruit heeft is de autoruit vervangen niet direct nodig. Zeker wanneer dit sterretje een kleine diameter heeft kan dit worden gerepareerd. Bij een barst is dit vaak een ander verhaal. Doorrijden met een barst mag officieel nog wel wanneer dit een enkelvoudige barst is die niet in het directe zicht van de bestuurder zit.

Bij een meervoudige barst is de autoruit vervangen wel snel nodig. Dit komt onder andere omdat de barst de stijfheid aantast. Bij een eventueel ongeluk kan dit zorgen voor meer schade. Daarnaast is het zicht uiteraard slechter met een grote barst, ook omdat zon- en lamplicht via de barst kunnen reflecteren in de ogen van de bestuurder.

Lees tip:  Hoe kies je de perfecte aanhanger uit?

Autoruit vervangen wanneer deze geheel ontbreekt

Bij de achter- en zijruiten van een auto is het een ander verhaal. Dit komt omdat deze autoruiten op een andere manier zijn gemaakt en uit maar één laag glas bestaan. Dit glas is snel verhit en ook snel afgekoeld. Hierdoor ontstaat zogenoemd gehard glas of veiligheidsglas. Dit glas is zoals de naam al doet vermoeden sterk én veilig. Hoewel de autoruit veel kan hebben zal deze bij een harde impact in duizenden stukken barsten. Deze kleine stukjes glas zorgen echter veel minder snel voor schade dan grote scherven en zijn daarom veiliger voor de inzittenden.

Een probleem met het geharde glas is dat de autoruit direct zal ontbreken wanneer deze kapot is. Logischerwijs moet u dan direct zorgen dat de autoruit vervangen gaat worden en reparatie is niet mogelijk. Doorrijden met een ontbrekende autoruit heeft veel nadelen:

  • Door de regen kan elektronica en interieur beschadigen
  • De inzittenden zullen een slecht comfort ervaren
  • De inzittenden zijn slechte beschermd
  • Dieven kunnen eenvoudig de auto binnenkomen

Voorkomen van schade

Het voorkomen van schade is niet altijd mogelijk. Er zijn echter enkele tips die kunnen helpen om de kans zo klein mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Goed afstand houden op de weg om schade door opspattende steentjes te voorkomen
  • Voorzichtig zijn met de deuren en achterklep van uw auto
  • De auto binnen of op een goed zichtbare openbare plek parkeren om vandalisme te voorkomen
  • Geen waardevolle spullen zichtbaar in uw auto laten om autodiefstal te voorkomen
Lees tip:  Cartracker.nl –Rittenregistratie partner en meer!

Wat kost het om een autoruit te vervangen?

Aan een autoruit vervangen zit geen vast tarief vast. Het hangt onder andere van uw merk en model af. In alle gevallen is het aan te raden om te kiezen voor after market autoruiten wanneer u goede kwaliteit zoekt voor een scherp tarief. After market autoruiten zijn, net als de autoruiten die u bij een merkdealer kunt vinden, van een hoge kwaliteit en voorzien van alle keurmerken. Het enige verschil is het ontbreken van een merklogo. Deze zit wel op de autoruiten die merkdealers verkopen maar externe partijen mogen deze producten niet aanbieden. Het ontbreken van dit logo zorgt echter voor een aanzienlijk gunstiger tarief.

Daarnaast kan zelf de autoruit vervangen zorgen voor een besparing. Niet alle aanbieders van autoruiten geven de mogelijkheid om deze los te bestellen, dus zoek goed naar een bedrijf waar dit wél kan. Het is daarnaast vaak mogelijk om de autoruit te vervangen op locatie. Experts komen dan op afspraak bijvoorbeeld naar uw huis of werk om autoruit te vervangen. Wel zo gemakkelijk!


Author: Ilonka

1 thought on “Wanneer moet u een autoruit vervangen en hoe kunt u dit doen?

  1. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Wanneer ik merk dat mijn auto schade heeft of wanneer ik zie dat er een ster in de ruit zit, ga ik altijd langs mijn garage. De schade kan vaak gemakkelijker erger worden en dat wil je niet. Tegenwoordig ben je je auto ook niet meer lang kwijt en kan er vaak snel een oplossing gevonden worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.