Waarom het onderhoud van je auto zo belangrijk is

Waarom het onderhoud van je auto zo belangrijk is

Een keer per jaar krijg je die brief op je mat om de auto te laten keuren, de APK keuring. Gewoon verplicht, geen ontkomen aan. De vraag is hooguit, moet de auto ook direct een beurt krijgen? Verstandig om dit wel regelmatig te doen. Hier lees je waarom dat zo is.

Volgens de instructies

In je instructieboekje staat hoe vaak de auto onderhoud nodig heeft, dit is sterk afhankelijk van het type auto en model. De meeste nieuwe auto’s geven ook op het dashboard aan wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt.

Vervolgens wordt er onderscheid gemaakt tussen een kleine beurt en een grote beurt. Bij een kleine beurt wordt er de olie ververst, het filter vervangen en wordt er gekeken naar onderdelen zoals remmen, uitlaat, accu en lichten. Bij een grote beurt worden daarnaast ook het koelsysteem en de wielophanging gecontroleerd en worden de remmen schoongemaakt en bougies, luchtfilters en brandstoffilters vervangen.

Tussen de verschillende beurten door moet je zelf dan nog zorgen voor de banden en verlichting. En het oliepeil en de koel- en ruitenwisservloeistof regelmatig controleren.

Wat als je geen onderhoudsbeurt uitvoert?

Simpel, dat kan een duur geintje worden. Als je het onderhoud achterwege laat, kunnen onderdelen sneller slijten en kapot gaan. En aangezien sommige auto onderdelen flink wat geld kosten, wil je dit liever voorkomen. Hierbij een paar voorbeelden van dure reparaties.

De versnellingsbak is kapot

Als de versnellingsbak een raar geluid begint te maken, kun je deze door de garage laten doorspoelen. Kosten rond de € 250,-. Ben je te laat en heb je een hele nieuwe versnellingsbak nodig, dan kun je rekenen op prijzen vanaf zo’n € 2000,-.

Lees tip:  Autorijschool Utrecht nodig

De brandstofpomp wordt vervangen

De brandstofpomp zorgt ervoor dat de brandstof vanuit de tank naar de motor gaat. Door het tanken van verkeerde brandstof of te laat tanken, zal de brandstofpomp eerder vervangen moeten worden. Zorg er dus voor dat je op tijd tankt en niet de tank helemaal leeg rijdt. Als de pomp toch vervangen moet worden, reken dan op minimaal € 1000,-. 

De distributieriem is aan vervanging toe

Een van de belangrijkste onderdelen van de motor is de distributieriem. Deze riem wordt meestal vervangen wanneer een auto 100.000 en 150.000 kilometer heeft gereden. Rijd je veel in de stad, dan zal de riem meer slijten en eerder vervangen moeten worden. De kosten liggen rond de € 1000.

En als je het dan helemaal bont maakt, zal de motor zelf gerepareerd of gereviseerd (opgeknapt) moeten worden. Alle onderdelen worden dan uit elkaar gehaald, schoongemaakt, eventueel deels vervangen en weer in elkaar gezet. Kosten daarvoor lopen op tot soms wel € 7000,-.

Author: Brian

1 thought on “Waarom het onderhoud van je auto zo belangrijk is

  1. Ik heb ook gemerkt dat het niet laten keuren van je auto je veel geld kan kosten. Daarnaast is het onveilig wanneer je met versleten remschijven door blijft rijden bijvoorbeeld. Gelukkig heb ik hier uit het verleden goed van geleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.