Tips voor het ontspannen halen van je rijbewijs

De meeste mensen vinden het afleggen van het rijexamen erg spannend. Sommige mensen hebben de zenuwen echter zo slecht onder controle dat het ten koste gaat van het resultaat. Dit is natuurlijk ontzettend zonde als je normaal wel goed rijdt. Het is verstandig om vooraf al te bedenken wat je tegen deze spanning kunt doen. Op deze manier ben je tijdens het rijden iets meer ontspannen, waardoor je beter kunt rijden. Een beetje spanning is natuurlijk gezond, maar te veel spanning zal ten koste gaan van het resultaat!

Bereid je voldoende voor

Veel mensen voelen een enorme spanning tijdens het rijexamen, omdat ze het idee hebben dat ze nog niet voldoende zijn voorbereid door de autorijschool. Heb je het idee dat de instructeur je geen goede uitleg kan geven? Dan zal je voor een andere rijschool moeten kiezen. Het kan ook zo zijn dat je simpelweg iets meer lessen nodig hebt. Het is dan verstandig om deze extra lessen gewoon te nemen, zodat je niet met een enorme spanning hoeft te rijden. Voor het theorie examen kan je ervoor kiezen om een dagcursus te nemen.

Vraag of je instructeur meerijdt of juist niet

De ene persoon voelt zich meer op zijn gemak als de instructeur meerijdt tijdens het praktijkexamen, terwijl een ander dit juist liever niet heeft. Het is wel handig als je instructeur meerijdt, omdat deze je feedback kan geven als je niet slaagt. Het kan echter geen kwaad om hier met je instructeur over te praten. Vrijwel elke instructeur zal je volkomen begrijpen.

Lees tip:  Veiliger de weg op

Faalangst?

Heb jij veel last van faalangst? Dan heeft het CBR hier ook nog een speciale oplossing voor. Je kunt ervoor kiezen om een faalangstexamen af te leggen. Je krijgt dan een examinator die helemaal gespecialiseerd is in faalangst. Deze examinator weet dan ook perfect hoe hij of zij jou moet kalmeren. Hierdoor zit je natuurlijk ook gelijk met een veel fijner gevoel in de auto. Het kan zeer verstandig zijn om eens te overwegen of een faalangstexamen een meerwaarde heeft voor jou. Voor een dergelijk examen betaal je net iets meer, maar indien je erdoor slaagt is het zeker de moeite waard!Author: Ilonka

1 thought on “Tips voor het ontspannen halen van je rijbewijs

  1. Een goede voorbereiding blijft uiteindelijk belangrijk wanneer je op moet voor je examen. Daarnaast kan het helpen om de lesstof met je instructeur door te nemen en toe te passen tijdens je lessen. Dit heeft mij ook geholpen om de regels beter te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.