Tips voor autorijden in het donker

Autorijden in het donker kan gevaarlijk zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er drie keer zoveel verkeersdoden in de avond. Dit is ook niet heel gek want in de avond is er minder licht en dus beperkter zicht. Daarnaast worden je pupillen in het donker ook groter en wordt je blikveld kleiner. Dit zorgt ervoor dat je minder scherp kunt zien minder scherp kunt zien en zorgt voor onveilige verkeerssituaties. 

Als uit medisch oogpunt te maken hebt met strooilicht of nachtblindheid, dan kan autorijden in de nacht zelfs gevolgen hebben voor je autoverzekering. Niet alleen qua dekking, maar ook qua vergoeding. Dit geldt vooral als je een rijbewijs hebt.

Gebruik je lichten op de juiste manier

Het is verboden om in het donker te rijden zonder goed functionerende voor- en achterlichten. Dus controleer regelmatig of ze allemaal goed werken. Als je merkt dat een lamp moet worden vervangen, doe dit dan zo snel mogelijk om dat je door de politie wordt aangehouden.

De manier waarop je je verlichting gebruikt is ook enorm belangrijk. Zet je gedimde koplampen ongeveer een uur voor zonsondergang aan en houdt een uur na zonsopgang aan aan, zodat je altijd duidelijk zichtbaar bent voor andere weggebuikers. 

Het is belangrijk om je grote licht te gebruiken op onverlichte landwegen om beter zicht te krijgen op de weg. Maar als je iemand tegenkomt moet je hem onmiddellijk terug naar het dimlicht zodat je diegene niet verblind.

Kijk nooit rechtstreeks in de koplampen

Kijk nooit rechtstreeks in de koplampen van andere auto’s, omdat dit je kan verblinden. De verblinding kan je zicht tijdelijk berpeken, waardoor je sneller in paniek raakt en de verkeerde positie op de weg inneemt.

Lees tip:  Goederen transport naar Spanje: Tips en informatie

Als je toch bent verblind door de koplampen van een andere auto kijk dan nar de rechterkant van de weg en volg de witte lijn die de rand markeert als die er is, zodat je je positie op de weg in de gaten kunt houden. Als je heel erg bent verblind kun je het best je snelheid verminderen, maar zorg ervoor dat je niet vol op de remmen gaat. Je wil namelijk niet dat de auto die achter je rijdt tegen je aan botst. 

Rijles in Eindhoven

Ben je woonachtig in Eindhoven en wil je graag een rijles gaan volgen? In Eindhoven zijn veel verschillende rijscholen met hoge slagingspercentages waar je snel kan beginnen met lessen. Deze rijscholen beschikken over goede rijinstructeurs met jarenlange ervaring. Ben je geïnteresseerd? Vraag dan een gratis proefles aan bij rijles 24 Eindhoven!

Author: Bob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.