Stadsbewoners gaan er vaker op uit met een huurauto

Steeds minder stadsbewoners kiezen ervoor om een auto te kopen. Hoewel er in Nederland 93 personenauto’s zijn per 100 huishoudens, ligt het autobezit in dichtbevolkte steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag op slechts 40 tot 60 auto’s per 100 huishoudens. Dat is nogal een verschil. Zonde eigenlijk, want ook al heb je niet perse een auto nodig om naar je werk te gaan, kan je wel veel meer plekken bezoeken dan waar de trein naar rijdt. Vandaar dat steeds meer stadsbewoners een auto huren wanneer ze een dagje uit gaan.

Dagje uit

Nu de zomer vol op gang is, gaat de hele bevolking massaal richting de stranden, attractieparken, dierenparken en bezienswaardigheden als het Keukenhof. Bij auto huren Amsterdam bijvoorbeeld merken ze dan ook een grote toename van het aantal gehuurde auto’s wanneer de zon schijnt. Zelfs een rasechte Amsterdammer wil zo nu en dan aan de drukte ontsnappen. En al die leuke bestemmingen zijn vaak makkelijker te bereiken met een auto dan met het openbaar vervoer. Vooral wanneer je nog je eigen strandspullen, picknickmand of kinderwagen mee moet zeulen, is het fijn om die extra kofferbakruimte te hebben.

Kosten besparen

De meest genoemde reden waarom stadsbewoners ervoor kiezen om zo nu en dan een auto te huren is omdat het erg veel kosten bespaart tegenover het bezitten van een auto. Je betaald dan ook geen wegenbelasting of parkeerkosten. Je betaald eigenlijk alleen voor de auto wanneer je echt gebruik van maakt. Dat scheelt op de lange termijn.

Parkeren

Naast dat de parkeerkosten hoog kunnen oplopen, is het parkeren zelf eigenlijk nog het grootste probleem voor autobezitters in de binnenstad. Met veel geluk heb je een vaste plek, maar de meeste stadsbewoners hebben deze luxe niet. Veel mensen gaan namelijk juist een dagje uit naar de stad, waardoor het moeilijker wordt om een plekje te vinden voor de stadsbewoners zelf. Zo is Den Haag de gemeente met de grootste autodichtheid, ondanks dat de stad één van de laagste hoeveelheid auto’s per huishouden bevat. Geen wonder dat er steeds meer huurauto’s rijden van en naar de binnenstad.

Lees tip:  Tijd voor een nieuwe wagen?

Author: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.