Onderhoud van mijn auto

Onderhoud van mijn auto

Tegenwoordig rijden onze auto’s steeds langer door. Zo’n 20 jaar geleden kreeg mijn auto na elke 5000 km een onderhoudsbeurt, nu is dat vaak na zo’n 30.000 km. Auto’s gaan dus minder vaak voor een onderhoudsbeurt, maar dat maakt de auto onderhouden niet minder belangrijk.
Hoe komt het toch dat het onderhoud van mijn auto is afgenomen in de afgelopen jaren? En wat gebeurd er bij een onderhoudsbeurt? In dit artikel ga ik dat voor je uitzoeken.

Waarom minder onderhoud?

De vraag waarom het onderhoud van mijn auto minder is geworden is eenvoudig te beantwoorden: de auto’s van nu hebben zoveel moderne techniek in zich, dat het er minder onderhoud nodig is.
Maar een waarschuwing: het blijft belangrijk om de auto regelmatig voor een beurt weg te brengen. Bij onvoldoende onderhoud kan de auto gebreken gaan vertonen, met alle risico’s van dien. Bovendien gaat de auto langer mee als hij regelmatig onderhouden wordt. In mijn auto, in elke auto trouwens, ligt een onderhoudsboekje. Hierin staat wanneer de auto een onderhoudsbeurt nodig heeft en wanneer de jaarlijkse APK.

Onderhoudsbeurt

  • De grote onderhoudsbeurt is het uitgebreidst en het duurste. De motorolie wordt vervangen. Maar ook de diverse filters in de auto, zoals de oliefilter. Rij je op benzine, dan worden ook de bougies vervangen. Ook de diverse vloeistoffen, zoals koelvloeistof en remvloeistof, worden op weer peil gebracht. Naast dit alles wordt er ook een uitgebreide inspectie gedaan, zodat eventuele (aankomende) mankementen vroeg gevonden kunnen worden. Een grote beurt moet ongeveer om de 2 jaar of na 30.000 km.
  • Bij de kleine onderhoudsbeurt wordt de olie ververst en de andere vloeistoffen bijgevuld. Er wordt ook een kleine inspectie gedaan om slijtage op tijd op te merken. Een kleine beurt wordt geadviseerd bij zo’n 15.000 km, zeker bij oudere auto’s.
  • Nieuwe auto’s moeten een jaarlijkse inspectie hebben, om de technische staat van de auto in kaart te brengen.
Lees tip:  Hoe kun je je woning schoon en opgeruimd houden?

APK


Er wordt vaak geadviseerd om de APK (Algemene Periodieke Keuring) samen te laten doen met het onderhoud. Maar let wel, een APK keuring is géén onderhoudsbeurt, maar slechts een beperkte inspectie op veiligheid en milieu.

Bron: Rscarserviceandoptimizing

Author: Brian

1 thought on “Onderhoud van mijn auto

  1. Vroeger bracht ik mijn auto niet vaak naar de garage voor een onderhoudsbeurt. Dit heeft er helaas voor gezorgd dat ik meerdere keren een hoge rekening kreeg bij gebreken. Gelukkig heb ik ervan geleerd en merk ik ook dat mijn auto veel zuiniger loopt nu deze regelmatig wordt nagekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.