Neem ruim de tijd voor de APK van je Hyundai

Zo’n maand of twee voor je je Hyundai APK moet laten keuren, krijg je van de Rijksdienst voor het Wegverkeer(RDW) een brief waarin de datum staat waarop je auto APK-gekeurd moet zijn. APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Je Hyundai Garage houdt die datum ook nauwlettend in de gaten en waarschuwt je ook nog eens. Het is nu eenmaal zo, dat als je te laat bent met de Apk-keuring, je een boete krijgt van de RDW. Die boetes zijn niet mals en groeien ook nog eens als kool, als je hem niet of niet op tijd betaalt.

In een rechte streep naar je Hyundai Garage

Een auto die niet APK-gekeurd is, mag nog maar een enkel ritje maken: naar de garage voor een keuring. Niet gekeurd? Dan moet het voertuig uit het zicht op privé terrein staan.

OK, al die ellende krijg je alleen als je auto niet gekeurd is, maar daar gaan we verder niet meer vanuit.

Je kunt je auto al twee maanden voor de uiterste keuringsdatum naar je Hyundai Garage brengen. Je kunt een afspraak maken en na een uurtje weet je waar je aan toe bent. Is alles in orde dan voldoet je auto weer een jaar aan de Europese wettelijke keuringsplicht. Een jaar? Maar als je nou twee maanden eerder de keuring laat uitvoeren, loop je toch twee maanden mis? Nee, het nieuwe keuringsrapport is dan twee maanden langer geldig.

Veiligheid en milieu

Bij de Apk-keuring gaat het er vooral om dat je auto veilig is en voldoet aan de milieueisen voor uitlaatgassen. Je Hyundai Garage controleert je remmen, de schokdempers, de wielophanging, de verlichting, de stuurinrichting en loopt de carrosserie na. Belangrijk is ook de controle van de banden: het profiel (moet minimaal 1,6 mm zijn), de bandenspanning en beschadigingen.

Lees tip:  Een koeriersbedrijf beginnen, hoe doe ik dit nu precies?

Auto’s met een dieselmotoren krijgen een roetmeting, bij auto’s op benzine of lpg vindt een viergasmeting plaats.

Alle onderzoeksresultaten komen in het keuringsrapport te staan. In Nederland is het niet verplicht om dat rapport in de auto te bewaren. Ga je naar het buitenland, dan kan het wel eens goed van pas komen als je bij een politiecontrole of pech-onderweg het rapport kunt laten zien. Kleine moeite om het bij je te steken, toch?

Welke auto’s moeten APK-gekeurd zijn?

In Nederland is de Apk-keuring sinds 15 september 1985 verplicht. Dat is een gevolg van ons lidmaatschap van de EU.

De regels zijn als volgt:

– Een auto op benzine moet vier jaar na de eerste verschijning op de weg voor het eerst APK-gekeurd worden. Daarna twee keer om de twee jaar en vervolgens ieder jaar.

– Een auto op diesel of lpg is drie jaar na de eerste rit APK-plichtig. Deze auto’s moeten vervolgens ieder jaar gekeurd worden. Heb je een auto die ouder is dan 30 jaar, dan moet je deze om de twee jaar laten keuren.

– Auto’s die voor 1960 voor het eerst op de weg zijn gekomen, zijn de enige voertuigen die niet gekeurd hoeven te worden.

Maak even een afspraak met je Hyundai-garage. Dan rij je weer een jaartje veilig en zonder onnodige schade aan het milieu.

Author: Ilonka

1 thought on “Neem ruim de tijd voor de APK van je Hyundai

  1. Goed om te weten wat er tijdens een APK keuring gecheckt wordt. Natuurlijk hoop ik dat mijn wagen deze keuring doorkomt. Ook ben ik benieuwd naar de uitslag van de roetmeting. Ik ga het onderhoudsrapport in ieder geval meenemen wanneer ik naar het buitenland ga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.