Motorrijbewijs halen, hoeveel lessen heb ik nodig?

Motorrijbewijs halen, hoeveel lessen heb ik nodig

Wil jij ook je motorrijbewijs halen? Dan zal je toch lessen moeten volgen om het motorrijbewijs te halen. Maar hoe werkt dat nu en hoeveel lessen heb je nodig? Dit zijn vragen die vaak gesteld worden als iemand zijn of haar motorrijbewijs wil halen. Wij vertellen je er graag meer over:

Motorrijbewijs theorie

Als eerst is je theorie natuurlijk heel belangrijk. Zonder je theorie kan je niet beginnen met de lessen voor je motorrijbewijs. De theorie toets doe je bij het CBR bij jou in de buurt. Dit mag je doen vanaf je 17e doen. Bij je theorie examen krijg je vragen over de verkeersregels en ze testen ook je verkeersinzicht. Je kan theorielessen volgen bij een rijschool of je leert thuis je theorie. Als je lessen gaat volgen bij een rijschool ga je daar 1 keer per week heen en krijg je klassikaal les met meerdere mensen. Als je dat niet fijn vindt kan je ook een online cursus volgen. Dan krijg je een filmpjes met uitleg op gestuurd en opdrachten die je kan maken om je voor de bereiden op je theorie examen. Dan als je het examen moet gaan doen ga je naar het CBR met je ID en ga je het examen doen. Het examen duurt ongeveer 30 minuten. Het bestaat uit 50 vragen en je moet minimaal 44 goed hebben om te slagen.

Motorrijbewijs halen, beginnen met motorrijles

Als je eenmaal je theorie hebt gehaald kan je eindelijk beginnen aan je motorrijles . Eerst heb je een proefles zodat de rijinstructeur een beetje kan bepalen hoeveel lessen je nodig hebt. Dus het antwoord op je vraag, hoeveel lessen je nodig hebt is een beetje onduidelijk. Het verschilt bij iedereen. Sommige mensen zijn er wat behendiger in dan de ander. Vraag na de proefles aan je rijinstructeur hoeveel lessen hij denkt dat jij nodig hebt. Natuurlijk kan het wel een beetje afwijken. Het kan zijn dat je er veel sneller mee klaar bent dan dat jij en je rijinstructeur hadden gedacht maar het kan ook zijn dat het veel langer duurt dan gehoopt. Maar dat is iets waar wij niet van uit gaan.

Lees tip:  Welke auto past bij mij?

Op naar het praktijkexamen

Dan op naar de dag dat je je praktijkexamen hebt. Super spannend natuurlijk. Maar hoe ziet die dag er nou precies uit? Je begint op de parkeerplaats. Daar wordt er een ogen test afgelegd. Je lees het kentegen van een stilstaande auto op ongeveer 25 meer afstand. Zicht is namelijk wel heel belangrijk op de weg. Dan stelt de examinator wat vragen voor dat jullie beginnen. Zoals over het controleren van de banden of de remmen. Daarna gaan jullie beginnen. De rit duurt ongeveer 45 minuten waarbij de examinator achter jou aanrijdt in een auto. Je rijinstructeur die jou lessen heeft gegeven gaat met de examinator mee in de auto. De rijinstructeur zegt via een zendertje in de helm welke kant je op moet. Zo weet je waar je naartoe moet en wat er op je te wachten staat.

Het is onderweg erg belangrijk om te letten op jouw plaats op de weg, het toepassen van de regels in het verkeer en natuurlijk op jouw kijkgedrag. Een aantal cruciale punten waar de examinator zeker op let.

Direct nadat je je rit hebt gereden krijg je de uitslag. Ben je geslaagd? Kan je de dag na je examen je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont. Ben je gezakt? Helaas, dan hoor je van je examinator waar het beter kon. Je kan dan op zijn vroegst weer na 4 weken afrijden. Dat is natuurlijk wel balen want dat duurt wel even. Maar daarna kan je weer knallen en haal je het meteen!

Lees tip:  Verpakkingsmaterialen – na duizenden jaren nog altijd in beweging

Author: Brian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.