Met een huurauto de weg op in de herfst: Hoe bereid je je voor?

Ben je van plan dit herfstseizoen weer een paar leuke uitjes te plannen? En ga je daarbij een auto huren? Let dan goed op, want dit najaar brengt weer wat veiligheidsrisico’s met zich mee. De weersomstandigheden worden langzamerhand extremer en dit leidt vaker tot slecht zicht. Auto rijden in de herfst zorgt hierdoor voor meer ongelukken. Hoe kun je toch veilig met de huurauto de weg op gaan? Ontdek hieronder vijf gemakkelijke tips!

Aangepaste snelheden
Vooral in de herfstperiode is er grote kans op hevige neerslag. Hierdoor kan het zicht sterk teruglopen tot wel 50 meter. Bovendien zorgt al deze neerslag voor een glad wegdek. Het is daarom zeer verstandig om je snelheid aan te passen. Rijdt vooral niet te snel, misschien zelfs iets zachter dan normaal. Neem ook voldoende afstand op je voorligger en houd rekening met een langere remweg.

Eerder donker
De periode dat het eerder donker wordt is aangebroken en hier kunt je als automobilist veel last van hebben. Sterker nog: bijna de helft van de Nederlanders ondervindt hinder door het donker. Ook de koplampen van tegenliggers kunnen jouw zicht belemmeren. Mocht je nou niet vaak in het donker rijden, is het zeker verstandig om je ogen te laten wennen aan het donker. Doe dit voordat je de weg op gaat. Verminder daarnaast uw snelheid wanneer je een tegenligger ziet met felle lichten en kijk daarbij vooral niet in de koplampen! Bovendien is het een verstandig idee om de zonnebril in de auto te laten liggen tegen de ondergaande zon.

Gezien worden
Natuurlijk is het goed om extra oplettend te zijn tijdens slecht weer in de herfst maar denk er ook aan dat je zelf ook goed zichtbaar bent. Dit betekent niet dat je ook maar felle lichten aan moet gaan zetten, zoals sommige tegenliggers doen. Je kunt de dimlichten van je auto ook overdag aanzetten. Zo word je door anderen goed gezien tijdens die typische Hollandse regenbuien.

Lees tip:  Help! De motor van mijn auto geeft problemen


Let op fietsers en motorrijders
Dat we extra alert moeten zijn op fietsers en motorrijders wisten we al, deze groep is immers zeer kwetsbaar in het verkeer. Echter, bij slecht weer en harde wind kan het zijn dat zij plotseling van richting veranderen. Een windvlaag kan hun bijvoorbeeld een andere kant opblazen of ze zien pas op het laatste moment hun afslag doordat de regenbui hun zicht beperkt. Let in dit soort situaties goed op deze verkeersdeelnemers en kijk een extra keer naar links en rechts.Slaap goed
In de herfstperiode zijn mensen vaak vermoeider. Door deze vermoeidheid wordt het zicht slechter. Zorg er daarom voor dat je fris en fruitig de weg op gaat. Minstens één op de vijf ongelukken wordt veroorzaakt door vermoeidheid. Een powernap van 20 kan al genoeg zijn. Het schijnt zelfs zo te zijn als je langer slaapt, je juist vermoeider wakker wordt. Langer is dus niet nodig! Naast een korte slaap kan het ook helpen om de verwarming niet al te hoog te zetten en als de temperatuur het toelaat, uw raam wat open te zetten voor frisse lucht.

Door deze 5 tips te volgen kun je met een gerust hart de weg opgaan en krijg je geen problemen met het autoverhuurbedrijf.Author: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.