Is beste auto van de zaak de snelste of de fiscaal voordeligste?

Is beste auto van de zaak de snelste of de fiscaal voordeligste?

U wilt een auto op de zaak kopen. U twijfelt en dat is logisch, want er zijn veel mogelijkheden. Gaat u voor nieuw, snel en blits en rijdt u meer dan 500 kilometer privé met de auto dan betaalt u een fikse bijtelling van 22 procent van de cataloguswaarde.

Goedkope auto van de zaak

Wilt u echt zo goedkoop mogelijk zakelijk rijden dan komt de youngtimer in beeld. In Duitsland is er een overschot van goede youngtimers. Die kunt u zakelijk kopen en de bijtelling van zo’n wagen is slechts 35 procent van de dagwaarde. De minimale afschrijving op de auto, brandstof- en onderhoudskosten, wegenbelasting, verzekering, parkeergeld mag u alleen aftrekken van uw omzet. En gaat u er in de zomer mee naar Spanje, dan zijn ook de benzinekosten onderweg zakelijk aftrekbaar.

Is beste auto van de zaak de snelste of de fiscaal voordeligste?

Snelle auto van de zaak

U bent alleen niet de blitse ondernemer met een nieuwe auto. Gaat u toch nog voor deze keuze koop dan echt een gloednieuwe auto dan is de afschrijving ongeveer gelijk aan de bijtelling. En u krijgt direct de btw op aankoop terug. Voor een auto vanaf twee jaar wordt het fiscaal vaak een stuk minder voordelig. Maar uw boekhouder weet daar alles van.

Elektrische auto van de zaak

Een Elektrische auto van de zaak is in de mode. Vooral omdat u dan nieuw kunt rijden met een lage bijtelling. Die is namelijk niet 22 procent maar 4 of 8 procent van de cataloguswaarde. Pas op, die lage bijtelling gaat in de toekomst wel omhoog.

Zakelijk rijden in een privéauto

Is de auto tussen de twee en veertien jaar oud dan is de kans groot dat privé rijden gunstig is. Het hangt altijd nog wel af van het aantal kilometers dat u rijdt en de soort brandstof. Voordeel is dat u geen bijtelling krijgt. Nadeel  btw bij aankoop is niet aftrekbaar, andere kosten ook niet aftrekbaar. U mag wel € 0,19 per km als kosten zakelijk declareren.

Lees tip:  Auto onderhoud extreem belangrijk

Author: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.