Informatie en verplichtingen op het gebied van sneeuwkettingen

Als je in sneeuw of bergebieden gaat rijden tijdens winterse periodes is het verstandig om een sneeuwketting te monteren aan de banden. Dit komt omdat de veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde bergwegen wordt verhoogd met sneeuwkettingen. Vaak zijn winterbanden niet genoeg.

Handige informatie en tips
Indien het wegdek glad en besneeuwd is wordt er aangeraden om in berggebieden een sneeuwketting te monteren op uw banden. Dit komt mede door het feit dat de bandengrip verslechterd als er sneeuw tussen de banden komt.

De maximaal toegestane snelheid  met sneeuwkettingen kan verschillen van 50 km/u tot 90 km/u. De snelheid is afhankelijk van het land en wordt (bijna) altijd langs de weg aangegeven. Ga voor vertrek ook altijd goed na wat de toegestane snelheid is naar het wintersport land en wat de bijzonderheden zijn in dat land omtrent sneeuwkettingen. Als je spontaan op wintersport gaat, kun je de sneeuwkettingen natuurlijk huren en informatie verschaffen bij bijvoorbeeld de ANWB

Er zijn diverse systemen beschikbaar als we het hebben over de sneeuwkettingen. Het eerste systeem is dat de sneeuwkettingen door middel van een haaksysteem in combinatie met ijzeren ringen aan uw band gemonteerd wordt. Daarnaast zijn er snel montage systemen. Bij het gebruik van deze systemen wordt er een speciale wielmoer bevestigd. Deze sneeuwketting is vooraf op maat gemaakt en kan er makkelijker worden opgelegd. Let bij de aanschaf van sneeuwkettingen altijd op de bandenmaat en de verschillende bevestigingswijze.

TIP: Het is handig om bij aanvang van de reis de sneeuwkettingen te monteren en demonteren om onnodige verrassingen en problemen te voorkomen wanneer u ze daadwerkelijk nodig heeft.
TIP: Schaf zelf een set aan die makkelijk en goed te monteren is. Als je ze nodig hebt en moet monteren is het vaak koud, donker en guur.
TIP: De kettingen mogen niet te strak om de band zitten, want dan kunnen ze het rubber beschadigen.

Lees tip:  Makkelijk de auto in met side steps

Verplichtingen
Sneeuwkettingen kunnen in het buitenland op bepaalde bergwegen en bergpassen verplicht worden gesteld. Indien een sneeuwketting verplicht is op een weg, wordt dit aangegeven met een verkeersbord. Onderstaand zijn de meest voorkomende landen weergeven met de bijbehorende verplichtingen.

Land Sneeuwkettingen verplichting

Nederland Nee, zelfs verboden om te gebruiken

Duitsland Ja, indien aangegeven met een bord

Oostenrijk Ja, verplicht in auto aanwezig, gebruiken op aanwijzing en indien noodzakelijk

Frankrijk Ja, indien aangegeven of noodzakelijk

Italië Verplicht in de auto in  Aostavallei van 15 oktober tot 30 april en in provincie Milaan 15 november t/m 31 maart. Ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding schuld worden toegewezen door het ontbreken van sneeuwkettingen. Dus goed opletten!

Tsjechië Nee, geen verplichting

Luxemburg Nee, maar je hebt ze soms wel nodig

Zwitserland Nee (maar absoluut wel aan te raden als je op wintersport gaat!)

Zoals bovenstaand te zien is het niet verplicht in veel landen, maar wel aan te raden. Het gaat immers om de veiligheid van jezelf en andere!

Author: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.