Import-occasion

De import van auto’s stijgt de afgelopen jaren fors, maar opvallend is dat het grote deel van alle auto’s die ingevoerd worden tweedehandsauto’s zijn. In 2017 steeg de import van occasions vergeleken met 2016 met ruim 17,1 procent: van 168.300 naar 197.160. Maar waarom is het importeren van auto’s nou zo populair? En waarom zijn tweedehandsauto’s zo populair?

Prijs

De voornaamste reden is natuurlijk de prijs. Het invoeren van een tweedehandsauto is voordeliger dan het invoeren van een nieuwe auto omdat voor een occasion minder belasting betaald hoeft te worden. Er zit trouwens wel een maas in wet. Als u namelijk een auto importeert dient deze van het koopland naar Nederland getransporteerd te worden. Als deze auto bij binnenkomst van Nederland al wat kilometers op de teller heeft, dan wordt de auto als tweedehands auto geregistreerd. Dat geldt ook voor een nieuwe auto, zolang de kilometerstand maar niet al te laag is. Daarom geven veel mensen de voorkeur om zelf met hun nieuwe voertuig naar Nederland te rijden.

-> Dit is de #1 internet site om een import auto te kopen.

Keuze

In Nederland rijden er ruim 11 miljoen voertuigen rond. Dit lijkt misschien een hoop, maar vergeet dat Nederland in vergelijking met andere (Europese) landen maar klein is. In Duitsland bijvoorbeeld rijden er meer dan 46 miljoen voertuigen rond. Dit betekent automatisch dat de keuze uit auto’s, en dan vooral occasions, daar veel groter is. Als u in Nederland dus geen leuk tweedehandsje kunt vinden, dan heeft u in een land als Duitsland veel meer kans. Daarnaast kent ook de occasionmarkt in het buitenland de wet van vraag en aanbod. Omdat er in het buitenland meer aanbod is, zijn de prijzen lager.

Lees tip:  Bedrijfswagen verkopen? 4 fouten die u absoluut moet vermijden!

Landen

Als mensen het woord ‘import’ horen denken ze vaak aan tropische landen, maar de auto’s die naar Nederlanden worden geïmporteerd komen lang niet altijd van ver. De meeste auto’s komen uit Duitsland, België, Luxemburg of Zwitserland. Geen van deze landen ligt al te ver van Nederland, wat het niet alleen makkelijker maakt om een (tweedehands) auto in te voeren. Als invoerder van een tweedehandsauto krijgt u, zolang u de auto van binnen Europa importeert, ook niet met btw te maken. Is de auto nieuw of wordt deze van buiten de Europese Unie ingevoerd? Dan betaalt u naast btw ook invoerrechten.

-> BPM uitrekenen gratis uitbesteden kan hier

Het vooruitzicht is dat in 2018 de populariteit van import-occasions blijft toenemen. De belangrijkste redenen voor de grote interesse in het invoeren van auto’s zijn de prijs, de keuze en de nabijgelegen landen van waaruit geïmporteerd kan worden. De verwachting is dus ook dat in 2018 met gemak de grens van 200.000 importauto’s overschreden wordt.

Author: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.