Hoe zit het met winterbanden in Duitsland?

Winterbanden zijn in Duitsland verplicht. Veel mensen weten niet zeker of het nu wel of niet zo is en dat komt door de verandering in de wet in 2010. Toen is namelijk wettelijk vastgelegd dat winterbanden in Duitsland verplicht zijn wanneer er sprake s van winterse weersomstandigheden. Hierbij moet je natuurlijk denken aan ijs, sneeuw en ijzel.

Deze regelgeving is een beetje lastig. Er wordt namelijk geen periode omschreven waarin winterbanden verplicht zijn. Hierdoor moet je dus eigenlijk altijd voorbereid zijn op winters weer. Als je in Duitsland wordt betrapt op het rijden zonder winterbanden tijdens winters weer dan kun je een boete verwachten van €40,-. Als je echter geen winterbanden hebt en ook nog eens een gevaarlijke situatie veroorzaakt dan wordt de boete verdubbeld.

In de Duitse wetgeving worden er met winterbanden banden bedoeld die de juiste keurmerken hebben. Er moet een M+S logo op de band staan en het symbool met de berg en het ijsvlokje moet er op afgebeeld zijn. Het is verder aan de chauffeur om te kiezen voor een bepaald merk of type winterband.

Winterbanden Nederland

In Nederland zijn niet zoals in Duitsland winterbanden verplicht. De Nederlandse overheid laat deze verantwoordelijkheid aan de burgers zelf over. Wel moeten autobanden wettelijk een profiel hebben van minimaal 1,6 millimeter diep. De gedachte hierachter is dat er in Nederland niet zo vaak sprake is van winterse weersomstandigheden.  Toch is het rijden met winterbanden in Nederland vaak geen overbodige luxe; het kan behoorlijk vriezen in de winter en dan wil je natuurlijk wel veilig de weg op.

Lees tip:  Auto tuning het uiterlijk van het voertuig verbeteren

Winterbanden met spikes oftewel spijkerbanden zijn in Nederland zelfs verboden, omdat deze autobanden het wegdek te veel zouden beschadigen. Dit soort banden zijn  ook niet echt nodig bij ons. Ze zijn ontwikkeld voor landen waar meters sneeuw kunnen vallen en waar je dus letterlijk over de sneeuw moet rijden.

Controleer je winterbanden als je naar Duitsland gaatAls je met de auto op vakantie gaat naar Duitsland in de herfst, winter of in het voorjaar dan is het aan te raden winterbanden te nemen. Ook als je alleen door Duitsland heen moet, heb je winterbanden nodig. Dit is gewoon het veiligst voor jezelf en andere weggebruikers. Duitsland is bovendien niet het enige land waar winterbanden verlicht zijn. Ook in andere landen waar het ’s winters koud is, zijn winterbanden vereist. Dit waren alle weetjes over winterbanden & Duitsland. Meer informatie over winter- en all-season-banden vind je op het informatieplatform van Autobandenspot.nl.

Author: Bob

1 thought on “Hoe zit het met winterbanden in Duitsland?

  1. Goed om te weten hoe het gesteld is met winterbanden in Duitsland. Ik wist in ieder geval dat ze hier strenger zijn. Ik denk dat het goed is om dit ook in Nederland te verplichten om veiliger deel te nemen in het verkeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.