Hoe lang gaat een auto-accu mee? Wij zochten het uit!

De accu is een erg belangrijk onderdeel van de auto. Zonder accu kun je de auto niet starten, en dus niet gebruiken! Bovendien levert de accu de stroom voor allerlei elektrische onderdelen, op het moment dat er extra energie nodig is. Accu’s hebben een zekere levensduur: na een tijd gebruik moeten ze worden vervangen. Als je al enige tijd autorijdt, is het je misschien wel eens gebeurd dat de accu is uitgevallen. Dat wil je liever voorkomen! Daarom worden accu’s regelmatig gecontroleerd en als nodig vervangen.

Maar hoe vaak is dat eigenlijk nodig? En hoe lang kan een accu gemiddeld meegaan, voordat die echt vervangen moet worden? Wij hebben het voor je uitgezocht!

De capaciteit van de accu

Eigenlijk is een accu niets meer of minder dan een oplaadbare batterij voor de auto. En net als normale batterijen, neemt de capaciteit van de accu af als deze vaker wordt gebruikt. Dat heeft verschillende oorzaken. Het opladen van de auto accu zorgt ervoor dat zich loodsulfaat afzet op de loodplaten, die de levensduur aantast. Ook kan de hoeveelheid elektrolyt achteruitlopen, waardoor de accu steeds minder stroom kan opslaan. Ook het weer heeft invloed op de accu: zowel koud als warm weer doen de accu minder goed werken.

Na verloop van tijd neemt de capaciteit altijd af. Wanneer deze zakt tot 80 procent capaciteit, levert de accu niet meer voldoende stroom en moet deze worden vervangen.

Levensduur van de gemiddelde accu

Geen enkele accu gaat dus eeuwig mee. Maar hoelang duurt het voordat je een accu moet vervangen? Die vraag is niet zo één, twee, drie te beantwoorden. Er zijn veel verschillende soorten accu’s, en de levensduur hangt ook samen met mate van gebruik.

Lees tip:  Voordelen van het leasen van een bedrijfswagen

Normaal gesproken gaat een accu tussen de 4 en 6 jaar mee. Daarbij gaan we uit van gemiddeld gebruik en normale weersomstandigheden.

De accu langer mee laten gaan

Natuurlijk vervang je de accu van je auto liever iedere 6 jaar, dan iedere 4 jaar. Kun je daar zelf nog iets aan doen?

Op sommige factoren heb je weinig invloed. Het weer kun je niet beïnvloeden, en interne slijtage kun je niet voorkomen. Maar je kunt de kans dat je accu lang meegaat wel vergroten. De belangrijkste punten zijn:

  • laat de accu regelmatig controleren en de auto goed onderhouden;
  • parkeer je auto indien mogelijk in de garage;
  • rijd niet alleen korte ritten, want dan laadt de accu niet goed op.

Houd je je aan deze vuistregels, dan geef je je accu de beste kans op een lang leven!Author: Bob

1 thought on “Hoe lang gaat een auto-accu mee? Wij zochten het uit!

  1. Ik heb een BMW van 2012 en de teller staat op 150.500 maar heeft nog steeds de originele accu en zonder problemen. Staat buiten geparkeerd onder carport en zelfs na 10 dagen stilstaan in de koude periode met sneeuw en vorst zonder problemen gestart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.