Toe aan een nieuwe auto? Omdat je huidige auto niet meer aan de wensen voldoet of omdat deze het plotseling heeft begeven? Dan vraag je jezelf vast af hoe je dit gaat financieren. Feit blijft dat auto’s best prijzig kunnen zijn in aanschaf. Zeker wanneer je een splinternieuw model koopt. Je bent toch al snel tienduizenden euro’s kwijt. Waar haal je dit geld vandaan?
Er zijn verschillende manieren om een nieuwe auto te financieren. We zetten de meest gebruikte methodes voor je op een rijtje.
1. Geld lenen
Een auto financieren is niet altijd even gemakkelijk. Het klinkt zo gemakkelijk om ‘simpelweg’ wat geld te sparen, maar dat is het natuurlijk niet. In sommige gevallen heb je namelijk nog helemaal geen tijd gehad om geld te sparen. Bijvoorbeeld omdat je auto plotseling kapot is gegaan. Maar je hebt deze vervolgens wel nodig om naar je werk te kunnen gaan. In zo’n situatie zijn er enkele dingen die je kunt doen, maar de meest eenvoudige manier is toch het lenen van geld.
Groot voordeel is dat de rentepercentages vandaag de dag erg laag liggen. Hierdoor is het een stuk gunstiger geworden om te lenen. Feit blijft wel dat geld lenen ook daadwerkelijk geld kost. Je wilt dan ook niet aan een enorme lange looptijd vastzitten. Anders loop je het risico dat je niet alleen veel meer extra moet betalen, maar ook dat je de auto straks alweer kwijt bent en nog steeds de lening afbetaald. Daarom is het goed om indien mogelijk altijd voor een korte looptijd te kiezen en op die manier het risico te beperken en geld te besparen. Door slim geld te lenen, kan dit een prima oplossing zijn.
2. Je huidige auto verkopen
Wanneer je huidige auto niet meer aan de wensen voldoet, maar verder nog prima een ronde mee zou kunnen, dan is het zonde om hier niets mee te doen. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je de auto kunt verkopen. Dit geld kun je vervolgens weer gebruiken om een geheel nieuwe auto aan te schaffen. Zo hoef je een stuk minder geld bij te leggen.
Naast advertenties online of via een eenvoudig briefje achter de ruitenwissers, kun je de auto ook aanbieden bij jouw autodealer. Wanneer je aangeeft dat je een nieuwe auto wilt kopen en je huidige wilt inruilen, betekent dit vaak ook dat je een mooie deal kunt sluiten. Zo bespaar je eenvoudig nog wat extra geld.
3. Sparen
Sparen… dat is natuurlijk altijd verreweg de beste optie. Eigenlijk moet je hier al mee beginnen zodra je een eerste auto hebt gekocht. Onthoud goed dat geen enkele auto het eeuwige leven heeft en je deze na verloop van tijd altijd zal moeten vervangen. Probeer daarom vanaf de eerste maand al iedere keer wat geld weg te leggen. Al is het maar enkele tientjes per maand. Na een paar jaar loopt dit bedrag toch flink op. Zo weet je altijd zeker dat er geld is om een nieuwe auto aan te schaffen en hoef je je hier verder geen zorgen meer om te maken.