Hier heb je 6 tips waardoor jij je zelfverzekerder gaat voelen op de weg

auto rijden

Wordt je vaak nerveus als je achter het stuur zit? Wilt je zich comfortabeler voelen tijdens het rijden? Hier is iets om je te helpen geruststellen – je bent niet de enige. Volgens een onderzoek 66 procent van de Nederlanders angstig tijdens het autorijden! Dus, voor jou en alle andere angstige chauffeurs, hebben we zes ideeën verzameld die je zullen helpen om je zorgen te overwinnen en een meer zelfverzekerde chauffeur te worden.

1: Leer rijden met een ervaren bestuurder

Zelfs als je zonder toezicht van een volwassene mag rijden, hoef je je niet te schamen. Er valt veel te leren als het op autorijden aankomt, dus het is normaal als je niet alles weet. Elke keer dat je in de auto stapt is een kans om te oefenen. Het kost tijd om uit te vinden wat je in elke omstandigheid moet doen. Begin dus met het meerijden met je ouder, broer, zus, voogd of een andere deskundige bestuurder, zodat zij je op die moeilijke momenten kunnen bijleren.

2: Daag je zelf steeds meer uit

Je hoeft je er ook niet voor te schamen om het rustig aan te doen – je hoeft niet meteen de snelweg op te gaan! Rijden op minder drukke plaatsen, zoals een parkeerplaats of in een woonwijk, kan je helpen om je comfortabeler te voelen achter het stuur. Het kan ook nuttig zijn om de spits te mijden (meestal tussen 8.00 en 9.30 uur en tussen 17.00 en 18.30 uur), omdat het verkeer dan vaak druk is dan op andere momenten van de dag.

Lees tip:  Schoon van buiten en van binnen

3: Praat over de dingen die jou rijangst geven

Het zal je misschien verbazen dat je rijangst kunt verminderen door met een ervaren volwassen bestuurder te praten over specifieke situaties die je angstig maken. Je kunt je voorbereiden op verschillende scenario’s, zoals het krijgen van een lekke band of in paniek raken op een verkeersplein (ook bekend als een rotonde), door er gewoon over na te denken.

Bijvoorbeeld, als je nerveus bent om te rijden op een rotonde, overweeg dan het plaatsen van een paar pionnen in een cirkelvormige formatie op een lege parkeerplaats. Laat vervolgens een ervaren bestuurder verschillende situaties met je doornemen terwijl je rond de kegels oefent. Wat zou je doen als iemand de omloop oprijdt? Hoe kun je veilig een rotonde verlaten als het tijd is om te gaan? Doorloop deze stappen zo snel mogelijk na het oefenen op de parkeerplaats. Naarmate je het rijden moeilijker maakt, zul je het ook aankunnen!

4: Zorg ervoor dat je geen drukte om je heen hebt en je volledig gefocust op de weg bent

Je zult waarschijnlijk geen tijd hebben om stil te zitten als je al onderweg bent, dus verwacht niet dat je dat kunt. Muziek is een uitstekend middel om jezelf af te leiden (vooral als het klassieke muziek is), maar het volume zachter zetten zal je ook helpen te ontspannen en je te concentreren. Zorg ervoor dat je weet waar je naartoe gaat voordat je achter het stuur kruipt, anders ben je met jouw GPS aan het spelen in plaats van te rijden. Praat niet met de telefoon, tekst of eten tijdens het rijden – al deze activiteiten zijn ongelooflijk afleidend en potentieel dodelijk! Bijna betrokken zijn bij een botsing als gevolg van afgeleid te zijn zal alleen maar je rijangst erger.

Lees tip:  Automotive uitzendbureau

5: Probeer zo ontspannen mogelijk achter het stuur te zitten

Diep ademhalen daarentegen kan een kalmerend effect hebben tijdens het rijden. Afleidingen zoals stress en angst kunnen onze aandacht afleiden van wat we aan het doen zijn. Wees je dus bewust van jouw gevoelens als je achter het stuur zit en probeer te ontspannen.

6: Blijf steeds meer leren

Ten slotte is het belangrijk om jouw kennis van tijd tot tijd op te frissen. Er valt immers heel wat te begrijpen van autorijden! Het volgen van een cursus kan je helpen dit te bereiken. Het aanleren van defensieve rijtechnieken kan je helpen je zekerder te voelen achter het stuur. Rijschool Academie leert de rijinstructeurs tijdens de opleiding rijinstructeur hoe de leerlingen zelfverzekerd de weg op kunnen laten.

Tot zover ons advies over hoe je jouw zelfvertrouwen tijdens het rijden kunt vergroten. We hopen dat deze tips je zullen helpen, en vergeet niet om jezelf toestemming te geven om feilbaar te zijn daar. Wees niet roekeloos, maar straf jezelf niet wanneer je fouten maakt; dat is een deel van het groeien!

Author: Brian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.