Het belang van goede winterbanden

Dat goede autobanden belangrijk zijn, dat weten we inmiddels wel. Wegligging, rijcomfort, remafstand, brandstofverbruik en geluidsemissieniveau zijn bekende kreten wanneer het gaat om het vergelijken van banden voor de auto. Maar er is nog altijd een discussie over de vierseizoenenband versus de winterband. De winterband verdient de voorkeur, maar wat is het belang van goede winterbanden nou eigenlijk en waarom wil je in de winter écht niet op zomerbanden of vierseizoenenbanden rijden?

Géén compromis en optimale veiligheid

Zomerbanden zijn speciaal ontwikkeld voor de zomer. Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld voor de winter. En vierseizoenenbanden zijn in geen enkel seizoen bijzonder geschikt, omdat zij een compromis zijn tussen de zomer- en winterband. Eerlijk is eerlijk, de all season band is de afgelopen jaren sterk verbeterd en biedt prima prestaties, maar kan niet tippen aan een zomerband in zomerse omstandigheden of een winterband bij temperaturen onder de 7 graden of vorst aan de grond.

Het belang van winterbanden is duidelijk wanneer je kijkt naar de remweg in de sneeuw. Bij 40 kilometer per uur heeft een winterband 29 meter nodig om tot stilstand te komen. Een vierseizoenenband heeft 42 meter nodig. En een zomerband kost je 61 meter, die je in de meeste gevallen niet hebt.

Waarom is die winterband zo optimaal tijdens de wintermaanden?

Een winterband heeft een zachtere rubbercompound. Hierdoor behoudt de band zijn elasticiteit ook wanneer het kwik onder nul duikt. Door de extra lamellen en groeven bieden deze banden daarnaast meer grip in de sneeuw en wordt water en smeltende sneeuw veel makkelijker afgevoerd. Dit betekent niet alleen een kortere remweg, maar ook betere wegligging en meer comfort tijdens het rijden. Het kost misschien iets meer dan heel het jaar op vierseizoenenbanden rijden, maar op het gebied van veiligheid en comfort blijft de winterband ongenaakbaar in de winterse omstandigheden.  

Lees tip:  Hoe worden autobanden duurzamer?


Author: RdeJong

Richard de Jong is een autofanaat en vertegenwoordiger Oponeo. Hij blijft graag up-to-date met alle nieuwe ontwikkelingen en trends in de auto-industrie, met een speciale interesse in autobanden. Deze passie deelt hij graag met andere autoliefhebbers door middel van het schrijven van blogs en artikelen.

3 thoughts on “Het belang van goede winterbanden

  1. Veiligheid blijft het allerbelangrijkste. Ik heb mij ook goed laten voorlichten door mijn garage toen ik winterbanden nodig had. Tegenwoordig wisselen ze mij banden elk half jaar. Zo weet ik dat ik veilig de weg op kan.

  2. Goed om te zien dat het belang van goede winterbanden wordt uitgelicht. Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk het is om met de juiste banden de weg op te gaan.

    Groet,
    Gerard van Vakgarage

  3. Ik zou absoluut geen onnodige risico’s nemen met de banden. Ik verander ze liever vaker dan niet genoeg en heb dan een probleem op straat. Gelukkig heb ik een goede werkplaats die ik vertrouw, waar ik regelmatig word geïnformeerd en geadviseerd over de beste aanbiedingen voor winterbanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.