Groene stroom en elektrische auto: hoe laden we slim?

alternative auto automobile battery

Sinds begin januari 2020 rijden er 402.000 elektrische auto’s in Nederland rond volgens cijfers van het CBS. 107.000 modellen zijn volledig elektrisch en vooral bij deze groep auto’s nemen de verkopen gestaag toe. De verkopen van de hybride auto’s nemen daarentegen juist af; een trend die al sinds 2017 zichtbaar is. Goede cijfers voor de elektrische auto dus, maar wat is groen laden?

Waarom is groen laden van elektrische voertuigen zo belangrijk?

Elektrisch rijden is beter voor het milieu. Dat is waar, want zelfs wanneer er grijs geladen wordt, is de uitstoot van de elektrische auto nog steeds 30% lager dan de uitstoot van een auto met verbrandingsmotor. Een volledig groen geladen auto heeft een totale uitstoot die 70% lager uitvalt dan de auto met verbrandingsmotor. Volledig vrij van uitstoot wordt de elektrische auto nog niet, omdat de productiemethodes nog verre van uitstootvrij zijn. 

Groen laden zonder ‘slim laden’ wordt onmogelijk

Maar wat gebeurt er wanneer elk bedrijf en elke consument een elektrische auto heeft en deze na het werk oplaadt? Dan ontstaat er een piekmoment in de vraag die niet opgevangen kan worden door het aanbod van groene energie. De piekmomenten op het gebied van zonne-uren vallen namelijk niet samen met de piekmomenten bij het laden. Dat is waar slim laden in beeld komt. Slimme laadpalen en bi-directioneel laden zijn de toekomst van groene mobiliteit. Slimme laadpalen stemmen het laden van de elektrische auto’s af op het beschikbare stroomnetwerk. Bij bi-directioneel laden functioneren de accu’s in de auto’s als opslaglocatie waarbij niet alleen geladen kan worden, maar ook geleverd om zo het laden op een slimmere manier mogelijk te maken. Alleen door slim laden in te zetten, kunnen we optimaal gebruik maken van energie uit hernieuwbare bronnen. 

Lees tip:  De ontwikkelingen van het elektrisch rijden in 2019 in de Lage Landen

Author: RdeJong

Richard de Jong is een autofanaat en vertegenwoordiger Oponeo. Hij blijft graag up-to-date met alle nieuwe ontwikkelingen en trends in de auto-industrie, met een speciale interesse in autobanden. Deze passie deelt hij graag met andere autoliefhebbers door middel van het schrijven van blogs en artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.