Gevaren die komen kijken bij afgeleid rijden – Hoe vermijd je deze gevaren

afgeleid rijden

Het belangrijkste tijdens het rijden is opletten. Als het om jouw auto gaat, zijn er twee dingen waar jij je op moet concentreren, jouw eigen veiligheid en die van anderen om je heen. Hoewel autorijden soms oninteressant lijkt, heeft multitasken ernstige gevolgen. Hier leest je meer over de gevaren van afgeleid rijden, welke afleidingen het meest dodelijk zijn en hoe je veilig onderweg kunt zijn.

De meest gevaarlijke afleidingen

Een van de meest voorkomende zorgen die we horen gaat over mobiele telefoons. Wanneer het rijden saai wordt of je het geluid van een melding hoort, is het maar al te gemakkelijk om jouw telefoon te pakken en jouw aandacht te verdelen. Helaas verhoogt afleiding tijdens het rijden het risico op een ongeval met een factor twee tot zes.

Volgens een onderzoek zijn 16- tot 24-jarigen meer geneigd handheld elektronica te gebruiken tijdens het rijden dan oudere bestuurders. Het zijn echter niet alleen de jongeren die worden beïnvloed. Volgens het onderzoek gebruikt 9,7% van alle bestuurders hun mobiele telefoon (zonder hun handen te gebruiken) tijdens het rijden.

Daarnaast worden bestuurders vaak afgeleid door andere dingen. Navigatiesystemen, stereo’s, passagiers in de auto, eten, drinken of dagdromen zijn allemaal typische overtreders.

Het komt erop neer dat als je afgeleid rijdt, je jezelf en alle anderen om je heen in groot gevaar brengt. Een dodelijk ongeval kan gebeuren in een enkel moment, en mensen kunnen worden gedood. Het is het niet waard om die sms te beantwoorden of dat nummer te zoeken als je achter het stuur zit.

Lees tip:  Populaire auto's om te wrappen

Het voorkomen van afgeleid rijden

Wat zijn de grootste afleidingen tijdens het rijden? Het eerste wat je moet doen is je bewust zijn van alle mogelijke afleidingen. Begin met jouw telefoon en verwijder alle mogelijke bronnen van afleiding. Zorg ervoor dat je ze niet kunt horen door ze de toegang tot jouw telefoon te ontzeggen of door hem tijdens het rijden in de “niet storen” modus te zetten.

Je kunt er ook bewust voor kiezen niet te multitasken tijdens het rijden. Bijvoorbeeld, denk aan het geval van:

  • Als je bij een drive-in bent, stop dan en geniet van jouw maaltijd en drankje terwijl je geparkeerd staat.
  • Voordat je gaat, zet de GPS aan indien nodig..
  • Start je muziek voor je gaat rijden, zodat je het niet aan hoeft te zetten tijdens het rijden.
  • Als je alleen rijdt, zorg dan dat ze het weten als ze je te veel afleiden.
  • Slapen tijdens het rijden is, net als elke andere activiteit, gevaarlijk. Het is net zo belangrijk om op jouw eigen veiligheid te letten als wanneer je alleen wandelt of rijdt. Als je uitgeput bent, is de kans groter dat je in dagdromen (of echte dromen) verzinkt, wat gevaarlijk kan zijn.
  • Tenslotte kunnen deze kleine aanpassingen een enorme impact hebben.

Zorg voor een defensieve rijstijl

Je kunt jezelf ook beschermen tegen andere bestuurders die gedesoriënteerd zijn door jouw defensieve rijvaardigheid op te poetsen. Wat houdt dit in? Het gaat erom voorzichtig te zijn tijdens het rijden en niet afhankelijk te zijn van anderen om het werk goed te doen. Je leert proactieve maatregelen te nemen, zoals het verkeer voor je in de gaten houden, een lage snelheid aanhouden, de drie-seconden-regel volgen en een back-up plan hebben. Rijschool Den Haag leert de leerlingen hoe je veilig kunt rijden.

Lees tip:  Hoe kies je de beste autoverzekering: Een gids voor slimme keuzes

Author: Brian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.