Elektrische heftruck – het betere tilwerk

De wereld staat niet stil en dat is helemaal waar bij de wereld van de elektrische heftruck. Duurzaamheid, vergroening, betere prestaties en verlengde levensduur hebben flink bijgedragen aan de ontwikkeling van de elektrische heftruck. Zo waren er recentelijk geen echte alternatieven voor LPG- of diesel-heftrucks die buiten werden gebruikt. Dat is ook veranderd. Nu kun je echt moderne elektrische heftrucks aanschaffen. Goed qua bodemvrijheid, stevig qua wielen en zonder vervuiling of onnodige herrie. Met elektrische heftrucks is er een stevige besparing ineens op brandstofkosten. Qua onderhoud zijn de elektrische varianten ook goedkoper dan benzine varianten.

Vier punten check

Wellicht zijn op jouw bedrijf alleen in de hal en dus binnen elektrische heftrucks nodig. Voor je dan ook de koop van een nieuwe heftruck overweegt, is het handig de volgende punten even na te lopen:

  • wat gaat de heftruck doen
  • is de heftruck alleen binnen nodig, of ook buiten
  • welk hefgewicht moet de heftruck aankunnen
  • welke hefhoogte is nodig

De power van de elektrische heftruck

Door deze punten kun je je nieuw te kopen heftruck optimaliseren voor jouw bedrijf, jouw stellingen, jouw indeling van je ruimte. Je kunt ook overleggen met de leverancier over een bepaalde hefhoogte, verlichting of cabineverwarming. Zo stel je precies de heftruck samen die bij jouw bedrijf past. Vooral het hefvermogen is natuurlijk van belang. Standaard kun je vaak kiezen uit de volgende hefvermogens:

  • 1800 kilo
  • 2500 kilo
  • 3000 kilo
  • 3500 kilo
  • 7000 kilo

De ene accu is de andere niet

Wordt het tijd om het oude park aan heftrucks te vervangen? Dan is het handig om de steeds meer gevraagde duurzaamheid en uitstootvermindering mee te nemen in de beslissing. Een elektrische heftruck is veel schoner en efficiënter dan eentje op LPG of diesel. Alleen zou je daarnaast ook nog even moeten kijken naar de accutechniek van elektrische heftrucks. Er rijden en draaien nogal wat heftrucks die het qua vermogen moeten hebben van Lithium-ion (Li-ion) accu’s. Dat kan tegenwoordig ook beter. Heftrucks die uitgerust zijn met LFP-accu techniek zijn dan een goede keuze. LFP verwijst naar lithium-ijzer-fosfaat. Deze batterijen scoren beter qua levensduur én veiligheid. Een lithium-ion accu heeft altijd het gevaar van oververhitting. En zo’n accu presteert ook veel minder lang dan LFP.

Lees tip:  Tips voor het kiezen van de juiste motorjas

Extra zware accu voor elektrische heftrucks

Een heftruck met een LifePO4-accu (LFP-accu) is dan ook het neusje van de zalm. De krachtig presterende accu’s zijn ook nog eens onderhoudsvrij en gaan net zo lang mee als de heftruck zelf. Een ander punt is het laden van de accu. Is accuduur bij jouw organisatie van groot belang? Moeten de heftrucks de hele dag door beslist door blijven rijden, ook al kun je de nieuwe accu’s tijdens een koffie- of lunchpauze bijladen? Dan kies je het beste voor een heftruck met een extra zwaar accupakket. Deze zijn er momenteel tot een hefvermogen van 5000 kilo. Je kunt dan de hele dag toe met een eenmaal geladen accu.

Soms is het magazijn pad wat smal of zijn de rijgangen door de hallen niet echt breed. In dat geval biedt een heftruck die maximale wendbaarheid geeft, de oplossing. Goed manoeuvreren in krappe ruimte kan het best met een elektrische heftruck op drie wielen. De draaicirkel zit dan rond de 1,5 meter.

Maak nu kennis met de elektrische machines en voertuigen van Begreentechniek.nl!

Author: H. Pieters

kaiiestan82 is een bekende blogger die regelmatig nieuws deelt in allerlei segmenten. Volg mij voor het laatste nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.