Elektrisch rijden steeds populairder in Nederland

Eerste cijfers Elektrisch Rijden Monitor gepubliceerd

Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Waar in 2016 tot 1 november nog slechts 3.015 elektrische auto’s werden verkocht, is dit aantal in 2017 gestegen naar 5.998. Dat elektrisch rijden upcoming is, blijkt ook uit de Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB. Sinds dit jaar controleert de ANWB jaarlijks de stand van zaken op het gebied van elektrisch rijden. Uit de eerste resultaten blijkt dat 38% van de Nederlanders serieus geïnteresseerd is in het kopen van een elektrische auto.

De kabinetswens is dat er vanaf 2030 enkel nog elektrische auto’s verkocht worden in Nederland. De automotive stoomt zich daar alvast voor klaar. Wilhelm Palthe – directeur van autoleasemaatschappij Total Car Lease – vertelt: ‘Vanaf 2018 worden steeds meer nieuwe modellen elektrische auto’s geïntroduceerd op de markt. Deze nieuwe modellen bieden meerdere voordelen. Zo zijn ze betaalbaarder en hebben ze een grotere actieradius. Hierdoor wordt elektrisch rijden voor een veel grotere groep mensen interessant’. Ook de Rijwiel & Automobiel Industrie Vereniging (RAI Vereniging) ziet de nieuwe modellen en verwacht in 2018 daarom een verdubbeling van de verkopen.

De voordelen van elektrisch rijden

Doordat het gros van de mensen nog op fossiele brandstoffen rijdt, zoals diesel en benzine, is het verkeer momenteel voor 23% verantwoordelijk voor de totale CO2-uitstoot. Eén van de grootste voordelen van elektrisch rijden is dat er nauwelijks tot geen schadelijke gassen bij vrijkomen. Elektrisch rijden is dus beter voor het milieu en om het te stimuleren, geldt er tot 2021 een lage bijtelling van slechts 4% op elektrische auto’s. Andere voordelen zijn dat elektrische auto’s stiller rijden en zuiniger zijn.

Lees tip:  Wat is nou de beste olie voor mijn auto?

Duurder in aanschaf, voordeliger in verbruik

Uit de eerste Elektrisch Rijden Monitor (ERM) van de ANWB blijkt dat 38% van de Nederlanders geïnteresseerd is in het aanschaffen van een elektrische auto, maar dat slechts 37% van al die geïnteresseerden (1 op de 7 Nederlanders) overweegt binnen vijf jaar een elektrische auto te kopen. 65% van de consumenten wordt afgeschrikt door de hogere aanschafprijs van elektrische auto’s. Op de langere termijn leveren ze echter ook fiscale voordelen op. Zo zijn ze tot 35% goedkoper in onderhoud. Dit komt voornamelijk doordat ze minder slijtagegevoelige delen hebben. Daarnaast zijn er geen koppeling en uitlaat aanwezig waardoor het ook niet nodig is om de olie te verversen.

Nederland één van de koplopers op het gebied van elektrisch rijden

Nederland is als land heel geschikt voor elektrisch rijden, maar toch vindt 31% van de mensen de actieradius van elektrische auto’s te klein. ‘Onterecht’, vindt Palthe van Total Car Lease, ‘de gemiddelde autorit in Nederland is slechts 16,7 kilometer. Veel elektrische auto’s hebben tegenwoordig een bereik van wel 500 km of zelfs meer. Dankzij vernieuwende technieken wordt dit bereik alleen maar groter. Een autorit van Groningen naar Maastricht is ongeveer 350 kilometer. De nieuwere elektrische auto’s zijn binnen een half uur opgeladen en bieden dus eigenlijk altijd voldoende actieradius binnen Nederland’, aldus Palthe.

Author: Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.