Een oplaadpaal kopen: wat komt hierbij kijken?

Een oplaadpaal kopen is slim als je de eigenaar bent van een elektrische auto. Elektrisch rijden begint namelijk steeds populairder te worden, maar vergeet niet dat er van alles komt kijken bij het kopen van een oplaadpaal. Lees de tekst hieronder goed door als je wilt weten wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een oplaadpaal.

Een oplaadpaal kopen

Een laadpaal is niets meer dan een lithium-ion accu die speciaal ontwikkeld is voor het opladen van de accu van elektrische voertuigen zoals elektrische of hybride auto’s, elektrische boten, scooters of fietsen. Een laadpaal wordt ook wel een laadstation genoemd. Rond Nederland zijn er in 2021 ruim 60.000 openbare laadpalen te vinden en als het om snelladers gaat zijn het er meer dan 2.000. dit maakt Nederland het land met het grootste oplaadnetwerk, met een grote stijging elk jaar in het aantal laadpalen en personen die overstappen op elektrisch rijden.

De voordelen van een laadpaal

Er zijn meerdere voordelen waar je van kunt profiteren wil je een oplaadpaal kopen. Het gaat om de onderstaande voordelen:

  • Je hoeft niet lang in de rij te wachten bij publieke oplaadpunten.
  • Je kunt je auto op elk moment van de dag ongestoord laden.
  • Je elektrisch voertuig laadt sneller en veiliger op aan een eigen laadpaal.
  • Je maakt een milieuvriendelijke, energiezuinige en dus een duurzame keuze.
  • De kosten bij laden met een oplaadpaal thuis liggen lager dan bij een publiekelijke oplaadpaal.
  • Door je oplaadpaal openbaar te maken kan je geld verdienen.
  • Je kunt de accu van je elektrische auto gebruiken als energieopslag.
  • Ga je een slimme oplaadpaal kopen, dan kun je op een slimme manier laden.
Lees tip:  Verklein de kans op pech onderweg met je auto

Soorten laadpalen

Je kunt van verschillende soorten laadpalen uitgaan. Wil je een oplaadpaal kopen, dan gaat het om een privé laadpaal die je thuis of op kantoor kunt plaatsen. We kennen verder nog de publieke laadpalen en de semi-publiekelijke laadpalen. De kosten voor het laden van de accu van je auto variëren enorm afhankelijk van welke soort laadpaal je gebruikt.

De kosten

Wil je een oplaadpaal kopen, dan hangen de kosten voornamelijk af van wat voor soort en welk merk oplaadpaal je kiest, van het vermogen, van de afstand tot de meterkast, van de extra functionaliteiten en van de installatie. Voor de aanschaf van een oplaadpaal betaal je ongeveer € 500 tot € 1.200 terwijl je ruim € 300 tot € 2.000 kwijt bent aan de laadpaal installatie als je een expert inhuurt. Neem je een abonnement, dan betaal je maximaal € 10 per maand.

Subsidiemogelijkheden

Zoals duidelijk is gebleken hierboven betaal je best veel wil je een oplaadpaal kopen. Om de kosten omlaag te drukken kan je nagaan wat de mogelijkheden zijn van een subsidie door contact op te nemen met de gemeente waar je woont.

Een laadpaal onderhouden

Je gaat je oplaadpaal op de correcte manier periodiek moeten onderhouden als je van de garantie op je laadpaal wilt blijven genieten en als je de levensduur van de oplaadpaal wilt maximaliseren.

Author: Anne West

Part time schrijver / part time business consultant, ik schrijf over alles wat ik leuk vind daar het meeste zakelijk gerelateerd is. Veelal vanuit eigen ervaring maar ook vanuit wat ik on-line tegen kom en mij goede informatie lijkt om verder uit te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.