Een auto voor je bedrijf gebruiken? Of toch prive, wat is de slimste keus

auto voor je bedrijf

Als je een eigen bedrijf hebt, dan vraag je je misschien af of je je auto voor werk moet gebruiken of juist privé moet houden. Het belangrijkste om op te letten is niet hoeveel je voor werk rijdt, maar hoeveel je privé rijdt. Want dat heeft invloed op hoeveel belasting je moet betalen.

Belasting betalen

Als je de auto privé gebruikt, mag je €0,19 per zakelijk gereden kilometer opgeven als kosten. Hierdoor betaal je minder belasting. Maar als je de auto voor je bedrijf gebruikt, mag je alle kosten opgeven. Dat klinkt interessant, maar let op: dan moet je wel een extra belasting betalen voor privégebruik. Dit bedrag is gebaseerd op de waarde van de auto.

Zet de auto op naam van je bedrijf

In het geval dat je de auto voor zakelijk gebruik hebt, is het aan te raden om de auto op naam van de onderneming te zetten. Dit heeft als voordeel dat je geen bijkomende belasting voor privégebruik hoeft te betalen en dat je al je kosten voor de auto in de boekhouding kan opnemen. Hierdoor kan je een groter deel van de kosten aftrekken van de belasting.

Maar let wel op, als je de auto op naam van de onderneming zet, mag je de auto alleen voor zakelijke doeleinden gebruiken. Als je de auto ook privé gebruikt, dan kan je geen gebruik maken van de fiscale voordelen. Dit kan leiden tot een boete van de belastingdienst.

Boekhouding

Het is verstandig om alles goed bij te houden. Houd bijvoorbeeld bij hoeveel je privé en zakelijk rijdt. Dan kun je aan het eind van het jaar bekijken of het voordeliger is om de auto privé of zakelijk te gebruiken. Ook kun je kijken of de Belastingdienst nog speciale regels heeft voor jouw situatie. Het is ook belangrijk om te weten dat de Belastingdienst vaak controleert of de opgegeven kilometers kloppen. Het is belangrijk om alles goed bij te houden. Als je daarbij hulp nodig hebt, kan je een boekhouder zoeken, zoals Boekhouder Het Gooi. Zo houd je alles overzichtelijk en kun je aan het eind van het jaar zien hoe het ervoor staat.

Lees tip:  Neem ruim de tijd voor de APK van je Hyundai

Author: Brian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.